de |

Nu ştiu alţii cum sunt, dar mie duminica mi-e cea mai puţin dragă zi din săptămână. Noroc că în oraşul nostru avem posibilitatea să îndulcim serile cu puţină artă. Piesa aleasă ca antidot în seara de duminică, 29 ianuarie, se numeşte BUM!, şi e jucată doar de doi actori, Anamaria Borusz şi Şerban Borda.

Se spune că în teatru şi film, e mult mai greu să îi faci pe spectatori să râdă decât să plângă. Ei bine, cu ţinutele și stilul demne de filmele mute ale maestrului Charlie Chaplin, cei doi actori au reuşit în cele 55 de minute ale piesei să îşi amuze din plin spectatorii.

Eroul nostru are o plăcere teribilă în a „degusta” licorile lui Bachus, licori mai mult sau mai puțin rafinate. Dar băutura nu ţine şi de singurătate, iar dorinţa lui de a avea pe cineva să strângă în braţe se împlineşte când face rost de niscai bănuţi. Bănuţi pe care îi foloseşte pentru a-şi cumpăra un manechin de femeie. Povestea ne duce puţin cu gândul la Pygmalion care nu îşi găsea o iubită pe placul lui, aşa că şi-a sculptat una, pe Galateea, iar aceasta a prins viaţă prin intermediul zeilor.

În povestea urmărită de noi pe scena teatrului Studio Act, nu ştim daca au intervenit zeii, dar cu singuranţă a prins viaţă manechinul. Asta spre fericirea personajului masculin, care e convins că acum are cine sa îi spele haine, să îi facă de mâncare şi ce mai e nevoie. Dar socotela de acasă nu se potriveşte cu cea din targ și lucrurile se complică, că deh, viaţa în cuplu nu e uşoară. Turnura lucrurilor este spre satifacţia spectatorilor, care au ocazia de a vedea superbe sincronizări pe scenă între cei doi actori și chiar unele trucuri de magie!

Dacă eşti fan filme mute, ca şi mine, piesa te va face poate puţin nostalgic după comedia anilor 1920, dar te va încânta stilul simplu şi savuros. Dacă nu eşti fan filme mute, recomand piesa pentru modul ingenios în care reuşesc să te amuze gesturile din relaţia celor doi protagonişti, gesturi pe care sub o formă mai puţin artistică, le poţi regăsi în viaţa de zi cu zi.

Oricum, duminica mea a fost mult mai placută.

Fotografii realizate de Andrei Ion