Bihoreni și turiști invitați la gala ”Expediţia – Chemare în necunoscut”

de |

Bihoreni și turiști invitați la gala ”Expediţia – Chemare în necunoscut”.

Timp de trei zile bihorenii și turiștii aflați în Oradea și Bihor sunt invitați să participe la a XIII-a ediție a galei ”Expediţia – Chemare în necunoscut”. Evenimentul este printre puținele gale din România se prezintă o gamă largă de activități: speologie, canyoning, alpinism, drumeție, via ferrata, cayaking.

Evenimentul este dedicat, de către cei ce au avut posibilitatea să-și depășească propriile limite, tuturor celor care iubesc cu adevărat muntele şi aventura. Potrivit organizatorilor se dorește ca în urma acestor proiecții de promovare a sporturilor montane ”oamenii să respecte și să prețuiască mai mult natura și să iasă cât mai mult la activități în aer liber.

6 experiențe și curiozități

În programul primei zile sunt programate 6 întâlniri cu momentele trăite de iubitorii muntelui și create special pentru a transmite emoțiile și stările experimentate publicului pasionat de călătorie. În deschiderea galei va putea fi urmărită experiența cunoscutului speolog Tudor Marin concentrată în expunerea „GeoKarst Aventure, 12 ani de explorări în Asia de Sud-Est „, apoi Csaba Varga va împărtăși curiozități dintr-o expediție realizată anul trecut în Nepal. Radu Pușcaș va vorbi despre explorarea unui izvor dintr-un loc accesibil profesioniștilor și despre curiozitatea din Poiana Gropii. Adina Micula va atrage atenția publicului cu experiențele feminine de la un eveniment speologic internațional desfășurat anul trecut. . Tot luni este programată și prezentarea în imagini a primului festival de escaladă desfășurat în Bihor, Osoi Climbing Fest, realizată și susținută de Răzvan Dumbravă.

”Everest 2017” cu Horia Colibășanu. Cel mai bun alpinist român

Proiecțiile zilei de marți vor începe tot la ora 18 cu un material realizat de Alexandra Godja tocmai într-o insulă exotică considerată de autoare drept ”paradisul canyoningului”. Cu ajutorul imaginilor realizate de cunoscutul fotograf orădean Andrei Posmoșanu publicul se va putea familiariza cu instantanee rare din Oradea și Valea Cernei. Nu vor lipsi din prezentări experiențele întâlnite pe unul dintre cele mai frumoase trasee de via ferrata din Dolomiți, de către Renata Măduța.

Ziua de marți va curpinde și o întâlnire cu temerarul alpinist român Horia Colibășanu. Alpinistul timişorean Horia Colibăşanu a reuşit să cucerească vârful Everest (8.848 metri), din Munţii

Himalaya, anul trecut în luna mai, stabilind o premieră naţională după ce a realizat o ascesniune pe cel mai înalt vârf de pe Pământ fără şerpaşi sau oxigen suplimentar. Colibășanu practică stilul pur în alpinismul de mare altitudine, fiind considerat unul dintre cei mai buni alpiniști din lume. Acesta va susține la Oradea o prezentare video despre o expediție diferită din multe puncte de vedere față de celelalte. Sportivul va povesti care au fost etapele expediției, ce provocări a avut pe parcurs și cum a reușit să le depășească. Prezentarea va fi urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri.

Despre curaj și determinare

În ultima zi a galei din acest an publicul va putea afla despre curajoasa călătorie a lui Bogdan și Cristina Oros în misteriosul Nepal. Piscurile europene vor fi prezente de Dinu Mititeanu,iar frații Chiș vor povesti despre aventura trăită pe unul dintre cele mai lungi râuri din Balcani. Și în acest an celui mai înalt vârf din Europa, Mont Blanc, i-a fost rezervată o prezentare, ce va realizată de Ovidiu Marc. O retrospectivă a celor mai provocatoare reușite din călătoriile de anul trecut va putea fi urmărită în proiecția video a celebrului montaniard bihorean, profesorul universitar orădean Radu Mărieș. Gala va fi încheiată în urma unei povestiri în tandem din jurul lumii, realizate de Valentin Nemeș.

Evenimentul organizat de Clubul de Speologie Cristal Oradea are loc în Aula Magna de la Universitatea din Oradea, iar intrarea este liberă. Proiecțiile video și expunerile de imagini cu specific montan vor începe luni, 29 ianuarie, de la ora 18:00 şi vor continua marţi şi miercuri, de la aceeaşi oră.