Aventura în comuna Câmpani

de |

Agenția de Management al Destinației Bihor împreună cu Asociația OutDare Timișoara, sprijiniți logistic de Vertical Adventure organizează a doua ediție a evenimentului Team’s Outdoor Race (TOR) în perioada 30-31 Iulie, în Câmpani.

Evenimentul se va desfășura pe Valea Sighiștelului, comuna Câmpani, județul Bihor. La eveniment sunt așteptate să participe peste 400 de persoane. Județul Bihor este a doua oară gazda evenimentului, ediția de anul trecut desfășurându-se în comuna Vadu Crișului din Munții Pădurea Craiului.

Partenerii evenimentului sunt Primăria Comunei Câmpani, Asociația „Valea Sighiștelului”, Serviciul Public Salvamont Salvaspeo Bihor și Administrația Parcului Natural Apuseni.

Evenimentul are 3 ținte: promovarea destinațiilor turistice în care se poate practica turismul de aventură; susținerea economică a comunităților cu potențial turistic și dezvoltarea activităților în echipă.

„Aventura nu înseamnă să fii atârnat de o frânghie pe un munte. Aventura este o atitudine pe care trebuie s-o aplici obstacolelor cotidiene ale vieții: întâmpinând noile provocări, înhățând noile oportunități, testându-ți resursele față de necunoscut descoperindu-ți astfel potențialul tău unic” (John Amatt, 2011).

Turismul de aventură

Județul Bihor dispune de un bogat potențial turistic și oferă o gamă largă de propuneri turistice de interes general sau tematice. Activitățile în aer liber sunt practicate cu entuziasm de multă vreme. Transilvania și Munții Apuseni în mod special dețin potențialul de a atrage persoanele interesate de aventură și activități polisportive. Aceasta piață este în creștere în Europa și în rândul populației din România.

Turismul de aventură presupune, de cele mai multe ori, efectuarea unui efort fizic relativ mare și asumarea unor riscuri mai mari precum și vizitarea unei regiuni aproape neafectate de impactul uman. În acest sens, Agenția de Management al Destinației Bihor consideră că frumusețea și sălbăticia oferită de Valea Sighiștelului nu trebuie lăsată neexploatată.

Valea Sighiștelului

Valea Sighiștelului este una dintre porțile de intrare în Parcul Natural Apuseni. Valea Sighiștelului este un loc presărat cu atracții turistice: Cheile Sighiștelului, împreună cu peșterile: Drăcoaia, Corbasca, Măgura, Coliboaia și Pișolca. Valea Sighiștelului adăpostește peste 200 de peșteri pe o suprafață de aproximativ 10 km², fiind zona cu cea mai mare densitate de peșteri din România.

Spectacolul sălbatic oferit de Cheile Sighiștelului nu are cum să fie uitat. Pereții de calcar aproape că se unesc în unele locuri și lasă impresia că cerul nu e decât o eșarfă albastră. Ascensiunea, deși nu spre cote înalte duce spre alte peisaje pline de farmec.

Odată ce au fost vizitate câteva peșteri din zonă, pe Valea Sighiștelului pot fi făcute ture de drumeție montană spre diferite destinații din Munții Apuseni: Peștera Urșilor de la Chișcău, satul de vacanță Vârtop sau chiar spre Platoul Carstic Padiș.

În apropiere se găsește biserica de lemn din satul Fânațe, care încă mai păstrează încastrat în grindă anul construirii 1796, Peștera Secătura și Peștera de la Fânațe, iar în satele din zonă se poate savura vestita plăcintă întinsă cu brânză sau vărzar care se face în fiecare gospodărie, după o rețetă păstrată cu sfințenie de oamenii locului.

Activități în echipă

Team Outdoor Race oferă ocazia unei experiențe de echipă inedite și provocatoare, ce se întinde pe durata unei zile întregi. Participanții vor experimenta numeroase activități, vor descoperi și își vor pune în valoare punctele forte, dar în același timp vor găsi, și poate vor depăși noi limite personale și de grup. Acestei experiențe i se adaugă adrenalina competiției. Competiție în primul rând cu propriile limite, dar și cu alte echipe care trec prin aceleași experiențe, având astfel un etalon cu care să poți compara valabilitatea hotărârilor luate în echipă, a opțiunilor și deciziilor individuale și de grup.

Susținerea economică a comunităților

În cadrul evenimentului vor fi amenajate standuri de prezentare a produselor oferite de comunitatea locală și de către asociațiile de producători din Bihor. Iubitorii de produse tradiționale vor putea alege între mai multe rețete de gemuri din fructe de pădure sau între sucurile și siropurile naturale făcute de membrii Asociației Fermierilor din Depresiunea Beiușului sau de către Asociația Orizonturi Verzi din comuna Roșia. Nu vor lipsi sortimentele de brânzeturi și compoturi provenite din Colești, zonă în care sunt folosite pentru producție doar produse și îngrășăminte naturale.