de |

Oradea este orașul care a decis să aducă tehnologia de partea sa și investește suma de 130.000 lei pentru dezvoltarea unei strategii de informatizare a municipiului până în anul 2020. Astfel, Oradea calcă pe urmele orașului Luxemburg și este pe cale de a deveni primul Smart City din România.

Ce înseamnă Smart City pentru orădeni?

„Nu există alt scop al acestor servicii electronice decât acela de a ne face viaţa mai uşoară, mai bună”, a declarat generalul Marcel Opriş la lansarea proiectului strategiei de informatizare a municipiului.

Domeniile vizate în acest proiect sunt: administrație (guvernare locală), energie, siguranță publică, sănătate, infrastructură și tehnologie, transport public și privat inteligent, educație și cultură, mediu și turism.

Asociația Cluj IT este cea care va dezvolta strategia integrată de informatizare a municipiului Oradea până la sfârșitul anului. Aceasta este prima abordare structurată din România în direcția dezvoltării la nivel de Smart City.

Aplicația /amparcat/ – la nivelul așteptărilor unui Smart City

Din Cluj vine și ideea aplicației /amparcat/, din partea echipei tapptitude și este o alternativă eficientă în fața metodelor de plată a parcării deja existente. Plata parcarii prin aplicație presupune un minim de efort din partea utilizatorului, tranzacția fiind facută online, printr-un card bancar, în condiții cât se poate de sigure.

Aplicația devine un prieten mobil de nădejde. Poți parca liniștit, deoarece aceasta îți va spune cât costă ora de parcare în zona în care te afli (strada fiind detectată automat) și vei avea posibilitatea de a prelungi parcarea oricând și de oriunde ai fi. Nu va mai exista nici riscul de a uita unde ți-ai lăsat mașina: aplicația îți va furniza o hartă marcată cu locația mașinii și traseul necesar pentru a ajunge la ea.

Amparcat.ro este un concept născut întocmai din dorința de a simplifica lucrurile – asemenea eforturilor de a transforma Oradea într-un oraș inteligent. Cu ajutorul acestei aplicații mobile parcarea poate fi plătită în doi timpi și trei mișcări, fiind compatibilă atât cu AppStore, cât și cu GooglePlay.

Aplicația amparcat - la nivelul așteptărilor unui Smart City