Ambiție, inteligență și disciplină: Renata Rîmbu

de |

„Nu contează ceea ce faci, atâta timp cât o faci cu pasiune”, mărturisește Renata Rîmbu, elevă în clasa a X-a C, specializarea filologie-bilingv de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” Oradea. Anul acesta, Renata a avut parte de două victorii considerabile: a obținut premiul III la Olimpiada Națională „Lectura ca Abilitate de Viață” și premiul II la Olimpiada Națională de Limba Engleză.

„Ambițioasă, inteligentă și disciplinată, Renata a reușit să onoreze atât colegiul pe care îl frecventează, cât și județul Bihor pe care le-a reprezentat cu cinste. Prin rezultatele de excepție de la faza națională, ea s-a calificat la Olimpiada Internațională de Lectură ce se va desfășura la începutul lunii septembrie, anul curent, în Constanța”, declară profesoara de limba romană a elevei, Crețiu Florica.

„Ceea ce o particularizează pe Renata este elocvența cu care își susține ideile și responsabilitatea cu care tratează orice sarcină de lucru. Apetitul pentru lectura și interesul viu pentru cultură o motivează să se autoperfecționeze în permanență”, afirmă profesoara de limba engleză, Constantinescu Raluca.

Renata Rîmbu

Când a început pasiunea ta pentru literatură? Dar pentru limba engleză?

-Pasiunea mea pentru literatură a început încă de când eram mică. Atât părinții, cât și fratele meu au fost aceia care m-au îndemnat să citesc. Apoi, m-am bucurat de o învățătoare și niște doamne profesoare care mi-au cultivat această pasiune, același lucru putându-se spune și despre dragostea pe care o am pentru limba engleză. Cu siguranță nu aș fi ajuns aici fără aceste persoane.

Ce rezultate notabile ai mai obținut până acum la alte concursuri școlare?

-Cred că cele mai importante rezultate de până anul acesta au fost o mențiune la Olimpiada Națională de Limba și Literatura Română în anul 2013, un premiu I la faza județeană de la OLAV în 2014 și un premiu II la faza județeană a Olimpiadei de Limba Engleză anul trecut.

Cum ți s-au părut subiectele de la cele două olimpiade?

-La ambele olimpiade subiectele mi s-au părut destul de interesante și accesibile, nu cu mult mai dificil decât cele de la faza județeană.

De cât efort a fost nevoie să depui pentru a obține aceste rezultate excepționale?

-Nu pot spune că am depus un efort extraordinar, pentru că am făcut totul din plăcere. Cred că am reușit să acumulez cunoștințe de-a lungul timpului, cu ajutorul profesorilor și ghidată de pasiunea mea pentru aceste materii.

Ce planuri de viitor ai? Te influențează în vreun fel carierele părinților tăi? Te-ai gândit ce studii ți-ar plăcea să urmezi după finalizarea liceului?

-O lungă perioadă de timp mi-am dorit să dau la teatru, influențată fiind și de profesia mamei mele. Deși actoria încă reprezintă o opțiune pentru mine, acum încerc să descopăr ce mi-ar plăcea să studiez mai departe.

Care este cartea ta preferată? Te regăsești în destinul vreunui personaj literar?

-Am citit multe cărți cu o deosebită plăcere, dar printre favoritele mele se numără „Portretul lui Dorian Gray” de Oscar Wilde, „La răscruce de vânturi” de Emily Bronte și „Mizerabilii” de Victor Hugo.

Tinerii citesc din ce în ce mai puțin. Lectura, poate, nu li se mai pare utilă sau plăcută. Care crezi tu că este motivul?

-Consider că totul pornește de la educația primită acasă. Mulți părinți sunt extrem de ocupați în ziua de azi și poate nu reușesc să își facă timp pentru a-și îndruma copiii pe calea lecturii, iar profesorii care știu cum să motiveze un elev să citească sunt din ce în ce mai rari, din păcate. Mai mult, noi, tinerii, suntem expuși în mod constant la internet sau televizor, lucruri ce par mult mai atractive în comparație cu lectura, dar care nu sunt nici pe departe atât de folositoare pe viitor.

Ai avut momente în care te-ai simțit descurajată? Dacă da, ce anume te-a motivat să mergi mai departe?

    – Am avut un moment la OLAV în care m-am simțit oarecum demoralizată. Mi se părea că toți ceilalți îmi sunt net superiori și vor avea rezultate mai bune decât mine. Am ajuns însă la concluzia că nu ar trebui să mă gândesc la ceilalți, ci să dau tot ce am mai bun în momentul de față și că oricare ar fi rezultatul, acesta nu trebuie să mă definească.

Ce crezi că s-ar putea îmbunătăți în învățământul românesc?

-Toată lumea încearcă din răsputeri să găsească răspunsul la această întrebare. După părerea mea, cel mai mare minus al sistemului de învățământ românesc este faptul că prea puțini profesori pun suflet în ceea ce fac, relaționează cu elevul sau încearcă să-l înțeleagă.

Ce ai simțit când te-ai calificat la fazele naționale? Dar când ai aflat rezultatele finale de la  Bistrița și Pitești?

-Am fost, bineînțeles, extrem de fericită, dar la început mi s-a părut că nu poate fi vorba despre mine. În continuare am senzația că trăiesc o experiență ireală.

Ce sfaturi le-ai da viitorilor olimpici?

 -Că nu contează ceea ce fac, atâta timp cât o fac cu pasiune și că fiecare efort va fi răsplătit la un moment dat într-o formă sau alta, chiar dacă nu mereu cum ne așteptăm noi.

 

Îi mulțumim Renatei pentru interviul acordat și îi urăm mult succes pe viitor!

Interviu realizat de Betty Halasz.