de |

Născut la data de 25.02.1974, în orașul Valea lui Mihai, județul Bihor, domnul Alexandru Sas este agent de poliție încă din anul 2005. Pe lângă această profesie, a început să practice arta marțială coreeană, taekwon-do, încă din anul 1990.

Așadar, haideți de-l cunoaștem mai bine pe domnul Alexandru Sas – antrenor de taekwon-do și care se bucură de rezultate deosebite.

  • De unde a venit atracția pentru acest sport?

Pe atunci nu prea se practicau artele marțiale la noi. Eu căutam un sport care să mi se potrivească. Am fost pe la toate sălile din Oradea, dar nu am găsit nimic care să-mi placă. Într-o zi treceam pe lângă Liceul Pedagogic și am auzit niște urlete, țipete din sala de sport. Erau copii care repetau tehnici de picior, lovituri cu picioarele. Până atunci am mai văzut așa ceva doar în filme, am fost plăcut impresionat văzând că există așa ceva și în realitate, nu doar în filme. Am întrebat antrenorul care preda sportivilor tehnicile de picioare, cum se numește această artă marțială. El mi-a răspuns zâmbind: „se numește taekwon-do”. Am mai întrebat dacă pot să rămân și eu la antrenamente. Am rămas… iar de atunci au trecut 26 de ani.

Antrenamentele erau foarte lungi și intense, între 4 și 6 ore pe zi. După atâția ani de antrenamente pot să spun că acest sport a devenit pentru mine „un mod de viață”.

  • Ați obținut rezultate remarcabile în domeniu. Vă rog să ne povestiți despre ele și ce sentimente v-au încercat atunci? 

În anul 1993, odată cu obținerea gradului de centură albastră, am fost acreditat și ca instructor de taekwon-do. Foarte mulți sportivi au fost formați de mine. Este o plăcere să văd cum cresc copii sub îndrumarea și pregătirea mea.

Anul 2002 a fost un an important pentru mine în cariera sportivă, am fondat Clubul Sportiv „Tae-Kyon” Oradea, Vulturii Orâdeni, a cărui președinte și antrenor coordonator sunt. Clubul mai sus menționat este afiliat la Fedrația Română de Taekwon-do I.T.F., participă activ la toate activitățile și competițiile organizate.

Clubul nostru este abonat la medalii

În cadrul clubului nostru activează aproximativ 50 de sportivi. Ținând cont de faptul că Oradea este un centru important de arte marțiale, mă bucur foarte mult de faptul că acest număr de sportivi crește pe zi ce trece.

Sportivii sunt împărțiți pe grupe. În funcție de vârsta și pregătirea lor se deosebesc: două grupe de copii cu vărste între 5 și 8 ani, respectiv copii între 9 și 12 ani, și două grupe de juniori și seniori, băieți și fete începători și avansați.

La începutul anului 2013 un vis al meu a devenit realitate, dacă pot să spun asta. Atunci când, cu sprijinul unor oameni deosebiți, am reușit să amenajez o sală de taekwon-do în incinta Colegiului Tehnic „Andrei Șaguna” din Oradea. Sala este dotată cu tatami (spațiu de luptă). Tatami este foarte important și util într-o sală de arte marțiale. Sportivii se obișnuiesc să lupte direct pe tatami, ceea ce este folosit și la competiții, iar micuții sportivi nu se accidentează în timpul căderilor, părinții fiind mai liniștiți în acest sens. Sala mai are în dotare protecții pentru luptă, spaliere, saci de box atât pentru copii, cât și pentru avansați, oglinzi pentru a ne putea corecta în timpul executării tehnicilor și exercițiilor de formă.

Imediat după amenajarea acestei săli, datorită condițiilor create, au început să apară și rezultatele excepționale obținute de câtre sportivii noștri atât la Campionatele Naționale, cât și la Cupele Internaționale, Cupele Europene, Cupele Mondiale, Campionatele Europene și Mondiale. Sportivii din cadrul clubului nostru cu rezultate excepționale sunt: Cătălin Topai, Vlad Găvruța, Andrei Birta, Rareș Patacă, Andrei Mladin, Cristina Bacio. Iar la grupele de copii rezultate foarte bune au obținut: Rareș Găvruța, Matei Kovacs, Alex Sarca, Rareș Buzle, Maia Borza, Iulia Mladin, Bogdan Irimie și mulți alții.

Dați-mi voie să evidențiez pe Cătălin Topai și Vlad Găvruța, membri ai Lotului Național de Taekwon-do I.T.F., au participat la toate Campionatele Europene și Mondiale organizate în ultimii ani, de fiecare dată cucerind titluri de Campioni Europeni și Mondiali, respectiv Vicecampioni Europeni și Mondiali atât la individual, cât și la echipe. Sunt mândru de rezultatele excepționale obținute de câtre cei doi sportivi, sunt foarte mulți ani de muncă serioasă iar rezultatele sunt pe măsura așteptărilor noastre. Datorită acestor rezultate obținute în fiecare sfărșit de an, sportivii noștri sunt premiați și felicitați de către autoritățile locale în cadrul Galei Sportului Bihorean, organizat de către Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Bihor. În anul 2016, în urma rezultatelor obținute la categoria sporturilor neolimpice Taekwon-do și implicit clubul nostru, ne-am situat pe primul loc în județul Bihor datorită celor doi sportivi.

Tot în anul 2013, mai precis în 3 noiembrie, după o pregătire intensă de câțiva ani de zile, am susținut și reușit un examen de grad, pentru centura neagră cu 4 Dan, obținând și calitatea de instructor internațional.

Am fost examinat în Belgia, de către Master Frank Vanberghen 8 Dan. A fost un examen foarte greu, un pas important în cariera mea de antrenor.

Un alt vis a devenit realitate atunci când în anul 2015, 18 – 21 iunie, am reușit să organizez, la Oradea, prima ediție a Campionatului „International Gen. Choi Memorial Cup”, organizat în memoria fondatorului taekwon-do-ului, Gen. Choi Hong Hi. A fost un eveniment de succes la care au participat echipe din România, Ungaria, și Bulgaria.

După succesul primei ediții, urmează să organizez și cea de-a doua ediție, în perioada 30 iunie- 2 iulie 2017, pentru care am început deja pregătirile sperând că la următoarea edițiă competiția noastră să crească, prin participarea a mai multor echipe din străinătate, fapt pentru care clubul nostru este în căutarea unor parteneri, susținători care doresc să ne sprijine financiar la organizarea acestei competiții, întru cât cheltuielile sunt foarte mari.

  • Ce este taekwon-do?

Într-o formulă simplistă și pe înțelesul tuturor, Taekwon-do este o versiune a luptei neînarmate care a fost constituit în scopul autoapărării. Oricum, înseamnă mult mai mult decât aceasta. Este folosirea științifică a corpului uman într-o metodă de autoapărare, un corp care a fost instruit și dezvoltat să folosească intens facilitățile fizice și psihice în cadrul unui antrenament bine pus la punct.

Taekwon-do este un sport național tradițional coreean care a fost înființat la data de 11 aprilie 1955 și a cărui fondator este Generalul Choi Hong Hi 9 Dan – născut la data de 9 noiembrie 1918, decedat la data de 15 iunie 2002. Prima dată, taekwon-do a fost practicat în armata coreeană de către soldații și ofițerii coreeni.

De foarte multe ori când părinții vor să-și aducă copiii la mine la antrenamente, mă întreabă unde fac karate și ce implică antrenamentul de karate. Bineînțeles, părinților le este greu să facă diferența între taekwon-do și karate, deși în ultimii ani taekwon-do a devenit foarte popular printre practicanții de arte marțiale.

  • De ce Taekwon-do?

Cel mai mult îmi place datorită complexității stilului și tehnicilor perfecte. În Taekwon-do tehnica de picior se folosește la un nivel avansat atât pentru lovire, cât și pentru spargere. De asemenea, mai există tehnici speciale de sărituri la înălțime, tehnici de mână, cum ar fi lovirea cu pumnul sau blocarea cu brațele, dar poate ajuta și într-o situație reală cu unul sau mai mulți adversari sau împotriva unor arme.

Ca și orice artă marțială, antrenamentul de taekwon-do implică respectarea unor principii bine definite cum ar fi: disciplină, respect, integritate, autocontrol, spirit neînfricat. Toate aceste principii au ca scop dezvoltarea unui puternic sens al justiției, corectitudinii și al conduitei sociale. Taekwon-do pentru toți!

Eu recomand arta marțială coreeană, Teakwon-do, pentru oricine, indiferent de vărstă și sex, nu contează nici religia sau apartenența politică. Are beneficii spectaculoase în dezvoltarea și creșterea copiilor, îmbunătățindu-le sănătatea atât sub aspectul fizic, cât și psihic. Antrenamentul de taekwon-do ajută copilul să-și coordoneze mișcările corpului, consolidează scheletul, fortifică inima și plămânii. S-a ajuns la concluzia că sportul, în general, îi ajută pe copii să aibe și rezultate mai bune la învățătură. În timpul activităților fizice, creierul se oxigenează mai bine și astfel crește și capacitatea de înțelegere și memorare.

Taekwon-do poate influența pozitiv și caracterul copilului, cei timizi vor căștiga încredere în ei și vor învăța să se exteriorizeze, în timp ce copiii mai nervoși și agresivi vor învăța concentrarea și autocontrolul.

Taekwon-do este, de asemenea, un minunat instrument de dezvoltare a valorilor educative cum sunt: disciplina, răbdarea, concentrarea. Făcând antrenament, copiii o să învețe să se apere singuri, și să descopere o atitudine mentală pozitivă, care să îi ajute în viața de zi cu zi.

Mulți părinți și instructori consideră faptul că practicarea artelor marțiale, în general, pot fi considerate ca terapie la copiii cu ADHD (deficit de atenție/hiperactivitate), care se caracterizează prin lipsa concentrării, având un caracter impulsiv hiperactiv. Artele marțiale promovează concentrarea și reduce impulsivitatea prin exercițiile specifice, practicantul urmărește comenzi verbale și vizuale și se antrenează într-un mediu controlat și disciplinat.

Practicarea taekwon-do-ului are beneficii și pentru adulți, prin exercițiile de mobilitate corpul devine mai flexibil, practicanții vor descoperi abilități cum ar fi viteza, coordonarea, dar și forța mișcărilor. Este un bun prilej de socializare, întâlnești noi oameni, și îți faci noi prieteni. Se poate practica taekwon-do pentru menținerea sănătății, a mobilității, a tonifierii mușchilor, pentru autoapărare, pentru câștigarea încrederii în sine, dar și ca sport de performanță, participând la competiții sau seminarii.

Dacă am reușit să vă conving despre importanța exercițiului fizic, despre beneficiile practicării artelor marțiale, aștept să mă contactați la numărul de telefon 0744 538 239, sau să ne căutați la Sala Tae-Kyon Taekwon-do GYM Oradea, în incinta Colegiului Tehnic „Traian Vuia”, fosta Andrei Șaguna (B-dul Decebal nr. 60, vizavi de Biserica Emanuel).

Program de antrenamente:

  • Luni, miercuri și vineri: orele 18:45 – 20:20, juniori și seniori / începători și avansați
  • Marți și joi:
    • orele 18:00 – 19:00, grupa de copii cu vârste între 5 – 8 ani
    • orele 19:00 – 20:00, grupa de copii cu vârste între 9 – 12 ani

Instructori:

  • ALEXANDRU SAS 4 DAN
  • CĂTĂLIN TOPAI 2 DAN
  • VLAD GĂVRUȚA 1 DAN
  • RAREȘ PATACĂ 1 DAN

Interviu luat de Alina Vâșcan

Acesta este domnul Alexandru Sas, antrenor de taekwon-do, polițist și tată. Mulțumim pentru răspunsuri! 🙂