Fundația Comunitară Oradea a organizat în data de 08 Decembrie 2016 – Gala Responsabilității Sociale Corporative – ediția a IV-a, găzduită de Hotel Ramada începând cu ora 17:00, un eveniment unic de premiere a companiilor din județul Bihor care desfășoară activități de responsabilitate socială corporativă. Gala Responsabilității Sociale Corporative are menirea de a mulţumi, în numele comunităţii, companiilor care s-au implicat în activităţi de responsabilitate socială, de a da exemple de bună practică şi de a arăta tuturor că doar împreună putem reuşi.
În urma nominalizărilor venite din partea comunităţii bihorene, juriul a analizat activităţile şi desemnat cele mai implicate companii în activităţi de responsabilitate socială. La categoria IMM-uri au fost nominalizate: Adenandra, Agroind Cauaceu, Ared, Belotto, Bioclinica, Decitex RO, Eco Bihor, EGV Trust, Flaga GPL, Gavella Com, Krüger&Matz, Madrugada, Partizan Security, Patiseria Ceva Bun, Qubiz, Romcom, Velineo, Weblike Pro, în timp ce la categoria companii mari au fost nominalizate: Benvenuti, C&A Foundation, Celestica România, Comau, Decathlon, Emerson, Euriteh, Faist Mekatronic, Double Tree by Hilton, Holcim România, Inteva Products Oradea, Kaufland, Masterplast, Plastor, Plexus Services Ro, Raiffeisen Bank, RCS-RDS, Real Hypermarket Oradea, Vodafone România.
Juriul care a analizat programele şi activităţile firmelor şi a desemnat câştigătorii la fiecare categorie a avut următoarea componenţă:
1. Ada Gabor – United Way ,Timişoara – 1 vot
2. Adrian Ciorna –Habitat for Humanity , Beiuş – 1 vot
3. Alina Stan – Orange România, București – 1 vot
4. Ina Solomon – UniCredit Bank, Bucureşti – 1 vot
5. Consiliul Director al Fundaţiei Comunitare Oradea – 1 vot
Premiile acordate au fost:
Categoria IMM:
– Premiul pentru cel mai promițător new-entry în aplicarea de politici de Responsabilitate Socială Corporativă – Madrugada
– Premiul pentru cea mai activă companie în domeniul Responsabilității Sociale Corporative – Ared
– Premiul pentru cel mai bun program de Responsabilitate Socială Corporativă – Decitex RO cu programul „Susținerea tinerilor proveniți din centrele de plasament ”
– Premiul pentru cel mai implicat manager în activităţi de Responsabilitate Socială Corporativă – Vlad Sarca de la EGV Trust
Categoria Companii Mari:
– Premiul pentru implicarea angajaților în acțiuni de Responsabilitate Socială Corporativă – Celestica România
– Premiul pentru cea mai activă companie în domeniul Responsabilității Sociale Corporativă– Celestica România
– Premiul pentru cel mai bun program de Responsabilitate Socială Corporativă – Holcim România cu programul „Atelierele Holcim”
– Premiul pentru cel mai implicat manager în activităţi de Responsabilitate Socială Corporativă – Alina Cristea de la Holcim România Secțiunea cea mai dinamică din cadrul evenimentului a fost prezentarea celor 6 proiecte selectate la ediția a IV-a a programului Bursa Talentelor.
Participanții la Gala CSR au ales să susțină financiar și logistic implementarea lor, arătând încă o dată că facem parte dintr-o comunitate generoasă și implicată activ în creșterea propriului nivel educațional și cultural.
Bursa Talentelor este un program de granturi dezvoltat de Fundația Comunitară Oradea, prin care se încurajează performanţa tuturor celor înscriși într-o formă de învățământ și care dezvoltă sau vor să dezvolte proiecte ce au ca scop realizarea unor produse novatoare, lucrări de diplomă/doctorat, articole sau cărți, cercetări de piață, participarea la competiții, etc. şi care aduc un plus de valoare comunităţii bihorene.
În total, în cadrul evenimentului s-a adunat suma de 105.160 lei. Pe lângă această sumă, s- au mai realizat donații în natură constând în servicii și materiale necesare implementării proiectelor.
Proiecte și sumele cu care au fost finanțate sunt:
1. 3D for future – club de programare pentru tineri, proiect inițiat de Paul Dulău și Bianca Drinc, elevi ai Colegiului Teodor Neș din Salonta : 9.400 lei;
2. Antrenăm vocea tinerilor – program de formare pentru actuala generație de reprezentanți ai elevilor din Bihor, inițiat de Titus Maghiar (Liceul Mihai Eminescu) și Kristof Korosi (Liceul Ady Endre) : 17.060 lei;
3. Festivalul județean de teatru ”Actori pentru o zi” Tinca– un eveniment dedicat întregii comunități bihorene şi inițiat de eleva Elena Vidican, membră a trupei de teatru TincArt din Tinca : 13.000 lei;
4. Puși pe treabă – cunoaşterea meseriilor şi promovarea locurilor de muncă între tinerii bihoreni, prin interviuri scrise și filmate cu angajatori din Bihor. Proiectul a fost inițiat de către Adriana Știube și Narcisa Dărăban, elevi ai secției de jurnalism a liceului Onisifor Ghibu : 12.400 lei;
5. Semnele cerului – crearea unor cercuri de etnografie și folclor la nivelul unor unități școlare din Oradea, sub formă de șezători, proiect inițiat de Andreea Mălan de la Liceul Mihai Eminescu : 14.850 lei;
6. Pianul speranței – concerte de pian în tot judeţul în afara sălilor de concert, în special în orfelinate, spitale, cămine de bătrâni și închisoare, susținute de elevi cu talent musical. Proiectul a fost inițiat de Mihnea Chișbora și Dominic Chivari de la Liceul de Arte : 26.350 lei.
Roxana Luncan și Marc Lorincz, doi tineri dansatori talentați care vor să cucerească locul 1 la cel mai mare concurs internaţional de dans sportiv – GOC(German Open Championship): 7.600 lei.
Fondul Științescu este un program de finanțare dezvoltat de Fundația Comunitară Oradea în parteneriat cu Romanian American Foundation cu scopul de a stimula pasiunea tinerilor pentru științe : 4.500 lei.
Fundația Comunitară Oradea este o organizație non-guvernamentală, apolitică și non-profit, care își propune îmbunătăţirea vieţii locuitorilor din judeţul Bihor prin mobilizarea şi distribuirea de resurse pentru iniţiative locale. Facem posibil acest lucru prin încurajarea spiritului filantropic și de responsabilitate socială al organizaţiilor non-guvernamentale, companiilor și persoanelor fizice/grupurilor de iniţiativă, cu scopul de a acoperi nevoile mereu în schimbare ale comunității.
Fundația Comunitară Oradea face parte din programul național de “Fundații Comunitare”, inițiat de Asociația pentru Relații Comunitare, în parteneriat cu Fundația Pentru Parteneriat și Fundația Pact, cu sprijinul financiar al Charles Stewart Mott Foundation, Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe și Romanian-American Foundation.