ACPPA Crișana s-a lansat oficial

de |

În data de 29 iunie a fost lansată oficial Asociația pentru Cercetarea și Promovarea Produselor Agroalimentare din Crișana (ACPPA Crișana).

„Asociația pentru Cercetarea și Promovarea Produselor Agroalimentare „Crișana” reprezintă inițiativa unui colectiv format din oameni de afaceri, fermieri și cadre didactice universitare din Oradea care au conștientizat necesitatea de a înființa o structură asociativă pentru potențarea sectorului agroalimentar din Crișana” – sursă text AICI.

Potrivit site-ului oficial al celor de la ACPPA Crișana (www.asociatiacrisana.ro), în demersul de formare și șlefuire a întreg proiectului s-a pornit de la următoarele realități:

  • O mare parte (estimare proprie de 70%) din fructele și legumele din piețele din municipiul Oradea și orașele din județul Bihor sunt de import;
  • În mare parte aceste produse sunt realizate din semințe de import, așa că fructele și legumele de pe piață nu au gustul și exista nostalgia celor de pe vremuri.
  • Există studii care demonstrează ca fructele și legumele comercializate conțin reziduuri de nitriți, nitrați și pesticide. Din declarația Ministerului Agriculturii reiese că se pot verifica doar 10% din acestea, vezi sursa.
  • Producătorii mici și mijlocii de legume și fructe nu au timp pentru desfacerea produselor, de acestea ocupându-se intermediari.
  • Produsele din piețe nu au identitate zonală, mulți vânzători mint privind proveniența lor. Așa că, dacă micul producător spune că e din Bihor nu îl mai crede nimeni.
  • Este nevoie de bani pentru investiții. Sunt disponibili bani europeni dar care se alocă pe proiecte, micul producător nu are capacitatea de a le accesa individual.
  • În acest context ne-am definit ca o asociație care urmărește potențarea sectorului agroalimentar din Crișana

Iar, prin intermediul acestui proces de identificare a realității în care trăim, s-a ajuns la a pune bazele unei asociații care își propune să combată punctele menționate mai sus.

În Bihor, există aproape 24.800 de producători de legume și fructe înregistrați la APIA. Acest fapt a ridicat semne de întrebare cu privire la verificarea produselor înainte de a intra pe piață, calitatea și proveniența acestora etc. – lucruri ce se doresc a fi rezolvate de către noua asociație.

Printre evenimentele și proiectele ce urmează să aibă loc sub egida celor de la ACPPA Crișana, se enumără: Ziua Recoltei și Produs agroalimentar Crișana.

Membrii fondatori ACPPA Crișana sunt: dr. ing. Dorin Popa, președintele asociației, urmat de Dorin Coita, Remus Roșca, Anca Brata, Radu Silaghi, Teodora Tarcza, Octavian Dan și Francesco Tommasi.

Sursă foto AICI.