6 lucruri pe care să NU le faci în Oradea

de |

De fiecare dată când urmează să vizitezi un oraș nou, apropiații sau site-urile de turism îți recomandă obiective pe care trebuie să le vizitezi, lucruri de făcut, dar foarte rar primești indicații despre ceea ce NU ar trebui să faci. În ceea ce privește Oradea, aceste recomandări țin de ideea unui turism responsabil, civilizat, dar sunt lucruri pe care orădenii pun mult preț. Iată lista cu ceea ce nu ar trebui să faci dacă ajungi în orașul nostru, ca să nu rămâi cu un gust amar după popasul tău aici:

  1. Nu arunca resturi sau ambalaje pe stradă, ori pe șosea, din mașină!

Oradea a fost declarat unul din cele mai curate orașe din România, iar orădenii țin mult la ordine și curățenie și există riscul să fii apostrofat de alți trecători care ți-au văzut gestul. Folosește cu încredere coșurile de gunoi amplasate în număr destul de mare în parcuri, pe marginea trotuarelor sau pe promenade și pietonală. Dacă te afli la volan, așteaptă până când staționezi și caută un coș de gunoi. Mulți au ajuns „vedete” pe internet după ce au fost surprinși debarasându-se de resturi direct din mașină, de camerele de bord ale altor participanți la trafic.

  1. Nu circula fără bilet!

Când vrei să ajungi dintr-un punct în altul al orașului și decizi să iei tramvaiul ori autobuzul, nu risca să călătorești fără bilet, deoarece controlorii orădeni sunt foarte activi și riști să primești o amendă usturătoare, care îți va lăsa un gust amar. Un bilet cu două călătorii costă 6 lei, iar dacă deții un card bancar, poți să îți cumperi oricând biletul chiar din mijlocul de transport, o călătorie costând 3 lei. Mai există o posibilitate avantajoasă și prietenoasă cu turiștii: Oradea City Card, cu care, printre alte beneficii, ai și 48 de ore transport gratuit cu mijloacele de transport din oraș, cu numai 20 lei. De ce să riști să circuli fără bilet?

  1. Nu traversa prin locuri nepermise!

Asta e valabil oriunde în lume, dar în Oradea există câteva „tentații” care se pot dovedi fatale. În zona Bulevardul Magheru-Magazinul Crișul-Gară există pasaje subterane care garantează accesul în siguranță de pe o parte pe cealaltă a carosabilului. Noi recomandăm să le utilizezi mereu și să nu te bazezi că reușești să traversezi prin locuri nemarcate una dintre cele mai aglomerate artere din oraș. Unii au plătit cu viața pentru neglijența lor.

  1. Nu hrăni păsările sălbatice cu pâine sau produse de patiserie!

Lebedele sau rațele sălbatice, „vecinele” noastre de pe Criș, dau un farmec aparte orașului și însuflețesc zona. Oricât am vrea să le oferim hrană, trebuie să știi că ele se descurcă singure să își procure hrana, iar Crișul Repede le oferă de toate. Produsele de panificație nu sunt potrivite pentru ele, deoarece le pot cauza boli digestive. Dacă vrei să le hrănești, cu siguranță vor aprecia mai mult frunzele mărunțite de varză sau salată.

  1. Atenție la porumbei!

Ca în majoritatea orașelor europene, centrul Oradiei este împânzit de porumbei. Printr-o hotărâre locală, hrănitul acestora este interzis, și nu pentru că nu am iubi animalele, ci din cauză că distrug tencuiala clădirilor istorice. Tot din această cauză, la intervale regulate, în Piața Unirii răsună țipetele de atac ale unui șoim.

  1. Monumentele istorice nu sunt jurnale!

Fiecare dintre noi dorim să consemnăm, într-un fel sau altul, vizita noastră într-un anumit loc. Alege să o faci în mod civilizat, nu încrustându-ți numele sau scriind mesaje pe pereții clădirilor istorice ori pe alte monumente, deoarece orădenii țin foarte mult la patrimoniul lor. Fiecare obiectiv are o carte oficială, unde se pot lăsa aprecierile sau reclamațiile, o carte care va dăinui și, poate, va fi acolo și când vei reveni, peste ani.

Sursa foto: instagram.com/gabilas/