Pornind la pas dinspre Piața Unirii pe strada Vasile Alecsandri, imediat după ce treci de impunătorul palat Moskovits Adolf și fii, se înaltă semeață o altă clădire de o frumusețe aparte. Este Casa Róth și te invit să îi descoperim împreună secretele, trecutul și prezentul!
- Clădirea a fost proiectată în anul 1912 și poartă semnătura arhitectului Valér Mende, care a atins apogeul creației sale cu acest proiect Art Nouveau de inspirație vieneză, depărtându-se de forma sa pură. Astfel, Casa Róth este unică prin faptul că păstrează unele elemente ale stilului secession de factură vieneză, dar care prezintă elemente cu totul revoluţionare pentru acei ani, anticipând stilul industrial, anumite elemente ce aveau să definească arhitectura anilor dintre cele două războaie mondiale.
- Fațada clădirii este delimitată în trei axe verticale identice și este produsul unei viziuni spațiale de tip serial, care urmărește simetria compoziției.
- Deși decorul fațadei este minimal, coronamentul clădirii joacă un rol estetic deosebit de important, chiar dacă acesta nu are și o funcționalitate anume. Pe cele trei atice, observăm prezența unor margarete, în interiorul formelor eliptice de culoare albastră, reprezentând spiritul Art Nouveau, prin predilecția acestui stil pentru elementele vegetale.
- Comanditarul clădirii a fost comerciantul Henric Róth, care și-a dorit ca parterul să fie destinat spațiilor comerciale, deoarece el însuși urma să își vândă marfa (articole de îmbrăcăminte) în unul din spațiile disponibile. De asemenea, aici se găseau bijuteria lui Zsigmond Pollatsek și magazinul de modă pentru bărbați al lui Izsó Hajnal.
- Casa Róth se află printre ultimele palate construite înaintea Primului Război Mondial și pune capăt construirii in still secession (Art Nouveau) la Oradea.
- Este una din clădirile reabilitate în timp record, acest lucru fiind posibil și datorită cărămizii aparente, care îmbracă fațada. Astfel, tencuiala nu a fost expusă la intemperii şi nu a suferit degradări considerabile.
Foto: Oradea Heritage