10 Curiozități despre cartierul orădean Orașul Nou

de |

Zona centrală a Oradiei este denumită Orașul Nou și cuprinde o parte semnificativă din centrul istoric al orașului nostru, deci și câteva dintre cele mai reprezentative monumente. De ce Orașul Nou?

Pentru că această parte din urbea orădeană s-a dezvoltat relativ târziu, iar un incendiu a mistuit majoritatea edificiilor din această zonă, cartierul fiind reconstruit din temelii. Despre acestea și altele urmează să detaliem în continuare:

  1. Orașul Nou s-a format între 1714 și 1740, centrul acestuia aflându-se pe malul stâng al Crișului Repede.
  2. La baza formării sale au stat două piețe cu importanță majoră pentru oraș: Piața Mare (Piața 1 Decembrie de astăzi), care era principala piață comercială a orașului și Piața Mică (actuala Piața Unirii), care cuprindea clădirile administrative, principalele biserici, câteva hanuri, dar și o piață alimentară și de vechituri.
  3. Legătura dintre cele două piețe era actuala stradă Vasile Alecsandri. Denumită pe atunci strada Hanul Verde, după celebrul han care se afla aici, strada Vasile Alecsandri era considerată cea mai importantă arteră comercială a orașului, comparabilă cu Lipscani din București.
  4. Magazinele de pe strada Vasile Alecsandri erau rezervate oamenilor bogați, drept urmare, locuitorii mai săraci, care locuiau pe malul drept al Crișului Repede, nu treceau niciodată albia râului pentru a se aproviziona de aici.
  5. Pe strada Independenței, denumită pe atunci Sas (în maghiară „sas” înseamnă „vultur”), după hanul care exista aici pe actualul amplasament al monumentalului palat Vulturul Negru, se afla și o importantă arteră feroviară intraurbană, care asigura aprovizionarea cu marfă a magazinelor de pe Vasile Alecsandri.
  6. Incendiul din 1836 a distrus aproape în totalitate Piața Unirii de azi. Au rămas neafectate cele trei biserici: Biserica cu Lună, Catedrala „Sf. Nicolae” și Biserica „Sf. Ladislau”.
  7. Podul Sf. Ladislau este podul central al Oradiei, acesta capătând forma actuală în 2016. Podul original, construit în arc suspendat peste Criş și fără piloni în apă în secolul al XX-lea, a fost bombardat în timpul celui de Al Doilea Război Mondial, la fel cum s-a întâmplat cu toate podurile din Oradea, pentru a rupe legătura dintre cele două maluri ale Crișului Repede. A fost reconstruit în 1954.
  8. Orașul Nou cuprinde cele mai emblematice clădiri istorice ale Oradiei: Palatul Vulturul Negru, cele trei biserici din Piața Unirii, Palatul Primăriei etc.
  9. Biserica Evanghelică, ascunsă de arborii umbroși ai străzii Tudor Vladimirescu, a fost construită în anul 1902 în stil neogotic. Edificiul iese în evidență prin cele trei turnuri în formă de piramidă și prin fațada viu colorată.
  10. Blocul-turn care apare în fiecare panoramă a centrului istoric este cunoscut ca „blocul Bancpost”, după numele băncii care funcționa la parter. Este una din cele mai recente construcții din Orașul Nou, fiind finalizat în anii ’80, în plan existând un șir de astfel de blocuri-turn de-a lungul malului Crișului Repede. Legenda spune că albia instabilă a râului face ca acesta să se încline, urmând să se răstoarne. Să fie acesta Turnul din Pisa, varianta orădeană?