6 curiozități despre cafeneaua EMKE

de |

Dorința de socializare și interacțiune a fost parte din fiecare generație, astfel că nu ar trebui să ne mire faptul că predecesorii noștri erau foarte asemănători cu generațiile de azi: iubeau activitățile în aer liber, plimbările, serile la teatru sau la cinema, dar și să savureze o cafea, singuri sau în compania amicilor. Oradea secolului trecut oferea acces la toate aceste activități recreative, iar cafenelele erau în continuă competiție pentru clientela lor. Un reper a rămas cafeneaua EMKE, locul de întâlnire al intelectualilor vremii, loc pe care te invit să îl descoperim împreună în cele ce urmează!

  1. Cafeneaua se afla la parterul Palatului Sztarill, actualul Hotel Astoria, iar la inaugurare, presa vremii vorbea despre grandoarea detaliilor interioare: pereții erau acoperiți atât de picturi rafinate, cât și de oglinzi imense care ofereau o notă modernă aparte, de lux, dar cu o atmosferă primitoare. Atracția principală era balconul care se afla la mezanin, acesta având mai multe separeuri pentru cei care doreau să savureze o cafea în tihnă.
  2. Cafeneaua EMKE a intrat în jocul acerb al concurenței dintre cafenelele care împânzeau Piața Bémer (Ferdinand), fiecare cu ofertele și clienții ei: Royal, Pannónia, Elit. Astfel, chiriașii cafenelei au acordat o deosebită atenție clienților săi pentru a se diferenția de concurență.
  3. Cafeneaua de la parter era locul de întâlnire a intelectualilor din oraș, Ady Endre fiind unul din clienții fideli. E cunoscut faptul că asociația literară „A Holnap” („Mâine”), care a redirecționat literatura de atunci pe calea modernismului, s-a înființat chiar pe terasa cafenelei EMKE.
  4. La etaj, funcționa un club exclusivist, o sală de biliard și una pentru jocuri de cărți, locuri frecventate de protipendada orădeană. Acest lucru i-a oferit renumele de „Castelul bufniței”.
  5. Serile de teatru se terminau tot la EMKE unde, cei înstăriți savurau gustări reci și băuturi fine. Un violonist desăvârșea atmosfera, iar orchestra cânta de multe ori în stradă. Cafeneaua punea la dispoziția clienților săi și un automobil pentru a se întoarce acasă.
  6. EMKE nu este un nume, ci prescurtarea de la Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (Asociaţia Culturală Maghiară din Transilvania). Această asociație a fost înființată la Cluj-Napoca în 1884 cu scopul de a sprijini emanciparea culturală a tinerilor maghiari din Transilvania.