- Cartierul orădean Rogerius este denumit după un călugăr de origine italiană, care a fost martorul invaziei mongole pe aceste meleaguri la 1241. Călugărul Rogerius a relatat cele petrecute în lucrarea sa, „Carmen miserabile”.
- La 1464, meridianul de 0 grade trecea prin Oradea, aici existând un observator astronomic înaintea celui de la Nürnberg, Germania. Acest lucru era confirmat de hărțile terestre și maritime ale acelor timpuri.
- Cursul pârâului Peța era cu mult diferit față de cel actual, traseul inițial putând fi urmărit după morile care încă există în Oradea. De asemenea, deservea șanțul cetății, inundându-l cu apa sa ce nu îngheța pe timpul iernii, astfel că fortificația era protejată de atacurile inamice.
- Bazilica romano-catolică, cel mai mare edificiu baroc din România, deține o orgă donată de însăși împărăteasa Maria Tereza. Datând din anul 1780, orga este funcțională și astăzi.
- Oradea este orașul cu cei mai mulți arbori Sequoia Gigantea din România. Denumiți și „Arbori Mamut” datorită dimensiunilor impresionante pe care le pot atinge la maturitate, aceștia sunt considerați monumete ale naturii. Trei exemplare „tinere” pot fi admirate chiar în curtea Școlii Gimnaziale „Dacia”, în proximitatea complexului baroc.
- Primele tramvaie au circulat în Oradea în anul 1906, iar prima linie străbătea actuala Cale a Clujului.
- Cadranul ceasului din Turnul Primăriei încă poartă „cicatricile” celui de al Doilea Război Mondial, urmele gloanțelor fiind vizibile și azi.
- În Oradea se află singurul muzeu militar din Transilvania și singurul muzeu al fotografiei din țară.
- Cel mai înalt punct al Pieței Unirii îl atinge turla Catedralei Greco-Catolice „Sf. Nicolae”, având o înălțime de 65 m. Pe listă urmează Biserica cu Lună, cu 55 m înălțime și Turnul Primăriei, cu aproximativ 50 m.
- Site-ul Exquis.ro a declarat centrul istoric orădean ca fiind cel mai elegant din România.
Foto: marivs.pop