Sinagoga Neologă Sion
În 1878 Comunitatea neologă a construit Sinagoga Neologă Sion monumentală în centrul orașului, cu o capacitate de peste 1000 de locuri. Acest monument cu arhitectură neo-maurică a devenit cunoscut orădenilor ca Templul Sion. Impunătoare, cu o cupolă centrală uriașă, care domină și azi imaginea centrului orașului, Sinagoga Neologă, o replică a celei din Nurnberg, este a treia din Oradea ca vechime. Arhitectul a fost David Busch iar sinagoga a fost construită de Kalman Rimanoczy, Sr., elaboratele fresce interne fiind pictate de Mor Horovitz.
Timpul împreună cu ororile războiului și-au lăsat amprenta asupra acestui monument magnific în așa fel încât, acum trei ani, sinagoga era în stare de pre-colaps. Pentru a reintegra această perlă a oraşului în circuitul turistic, religios, artistic, cultural și social, s-a intervenit prin intermediul „Programului de cooperare transfrontalieră Ungaria-România”. În urma unei investiții de 1,25 milioane euro, din fonduri europene, monumental a fost reabilitat în întregime. În prezent, Sinagoga Neologă este utilizată ca sală multifuncțională pentru expoziții, concerte sau lansări de carte.
„Populația evreiască a contribuit în toate aspectele dezvoltării orașului Oradea. Prin practicile lor religioase, tradițiile, integritatea, generozitatea și atitudinea generală cu privire la viață, au devenit un element de preț pentru oraș. Cu toate că numărul lor a scăzut la doar câteva sute până în prezent, moștenirea lăsată poate fi observată într-un mod evident la fiecare pas.” (Susan Geroe, Oradea: o introducere a istoriei sale evreiești)
Din cauza distrugerii arhivelor este imposibil să ne aventurăm în trecutul îndepărtat al comunității evreiești din Oradea. Unele informații sporadice confirmă prezența lor în Oradea înainte de anul 1660, însă nu avem documente sigure privind existența vreunei vieți comunitare. Oradea, ca reședință episcopală romano-catolică, în conformitate cu legile antievreiești din anii 1101-1102, făcea parte din localitățile unde se restrângea dreptul de domiciliere al populației iudaice. Nu avem date certe nici despre existența evreilor în Oradea în timpul Pașalâcului otoman, deși turcii aveau o atitudine mai tolerantă față de aceștia. Povestea evreilor din Oradea începe în anul 1722 când istoricul Petre Dejeu afirmă că în orașul nostru locuiau 22 de familii de evrei. De atunci numărul lor este în continua creștere.
Un moment important în istoria comunității evreiești orădene este scindarea acesteia din 1870 în două fracțiuni: ortodocșii, care au optat pentru aplicarea întocmai a principiilor rituale fixate de Rabi E. Iosef Caro (sec. XVI) în lucrarea sa Sulchan Atuch, și congresiștii, numiți, de asemenea, reformiști sau neologi, care aveau vederi liberale și o puternică dorință de emancipare, fiind considerați promotori ai progresului.
Suntem mândri că Sinagoga Neologă Sion a revenit la statutul de bijuterie a orașului deoarece „printr-o cooperare pașnică cu grupurile etnice, prin dedicare și multă muncă, populația evreiască a contribuit enorm înainte de Primul Război Mondial, în perioada interbelică, precum și după Al Doilea Război Mondial pentru a transforma Oradea, orașul cunoscut cândva ca fiind „Parisul de pe malurile Peței”, într-un spațiu urban modern din punct de vedere economic, comercial, industrial și cultural.” (Susan Geroe, Oradea: o introducere a istoriei sale evreiești)
Contact – Sinagoga Neologă Sion
Adresă: Oradea, Str. Independenței, nr. 22
Facebook: facebook.com
Articol scris de Andreea Lupu
Informatii de contact
Aceasta locatie nu are date de contact deoarece proprietarul nu a revendicat acest anunt. Daca sunteti proprietarul acestei afaceri si doriti sa aveti drepturi depline la acesta locatie (adaugare poze, date de contact, descriere si altele), va rugam sa ne contactati.
Va multumim!