Data de 10 mai marchează în fiecare an Ziua Mondială a Păsării Migratoare, prin care se dorește conștientizarea publicului în ce privește păsările migratoare. Situația acestora din Parcul Natural Cefa, din județul Bihor, este precară.
Anul acesta, s-a dorit în mod deosebit tragerea unui semnal de alarmă asupra numărului din ce în ce mai scăzut a trei specii migratoare. Aceste specii se pot observa încă în județul Bihor, și în special în Parcul Natural Cefa: sitarul de mal, rața cârâitoare și rândunica. Din fericire, în zona noastră există încă într-un număr relativ mare.
Din păcate, tot mai puține păsări migratoare, precum sitarul, aleg să cuibărească în Parcul Natural Cefa, iar acesta lucru este cauzat de desecarea exagerată a fânațelor și a zonelor umede naturale, de care păsările au nevoie pentru a se reproduce.
De asemenea, rândunica se află în pericol din cauza insecticidelor folosite atât în zona urbană cât și în zona rurală. Specia rândunicii este una din speciile de păsări care pot fi un ajutor natural împotriva insectelor. În prezent Parcul Natural Cefa nu poate oferi suficiente habitate cu zone umede cu ape puțin adânci și cu o vegetație densă și bogată rațelor cârâitoare, motiv pentru care majoritatea acestora preferă să migreze în continuare.
Se dorește conștientizarea acestor pericole, cât timp se mai poate face ceva pentru minunatele păsări călătoare care ne vizitează pe timpul verii.
Citește întregul comunicat de presă apăsând aici.