Vas de croazieră pe Crișul Repede? Da!

de |

Cu siguranță orice orădean și-a imaginat cel puțin o dată cum ar fi ca pe apele Crișului Repede să se perinde un vas de croazieră, cât de mic, doar să facă deliciul copiilor și al celor cu suflet de copil deopotrivă.

 

În anii ’60 era Delfinul

Părinții și bunicii noștri, copiii și tineretul anilor ’60, își amintesc cu nostalgie de celebrul vas Delfinul, care pornea în croazieră de la terasa Pescărușul, situată cam pe unde se află parcarea hotelului Continental de astăzi. Aici se aflau două debarcadere: unul pentru nave, iar celălalt pentru bărci și caiace.

Povestea vaporașului este simplă: cum posibilitățile de petrecere a timpului liber pe perioada vacanței de vară erau limitate, maistrul Oșvat Ede de la IATS (vechea denumire a întreprindereii de salubritate) a improvizat reperul care avea să rămână în memoria copiilor de atunci, folosindu-se de simple foi de tablă și de un motor de tractor.

Croaziera dura 30 de minute. Marele spectacol se dădea la orele apusului, când Delfinul pleca în ultima cursă, iar ghirlanda de beculețe colorate care împodobea vasul se reflecta în apa Crișului.

 

Un nou Delfin pentru generațiile de azi?

Din păcate, șansele sunt minime. Precipitațiile tot mai puțin abundente și regularizarea cursului Crișului Repede prin construirea de baraje în amonte de Oradea sunt factori care au scăzut debitul râului, fapt vizibil mai ales în verile secetoase, când nu departe de punctul de plecare al Delfinului se creează o insulă în mijlocul albiei.

Direcţia Apelor Crişuri Oradea şi Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile anunţau, în urmă cu câțiva ani, intenția demarării unui studiu în Bihor, având ca scop realizarea unor proiecte mari de infrastructură de mediu pe Crişul Repede, dorindu-se ca pe râul ce străbate urbea orădeană să se înființeze un mic port turistic şi amenajarea sa astfel încât să se poată naviga cu ambarcaţiuni uşoare spre Ungaria, însă proiectul a fost sistat.

Până la noi vești, partea bună este că raftingul poate fi practicat pe Crișul Repede nu departe de Oradea, în zona Suncuiuș, unde debitul râului este considerabil mai mare.