Unde te cazai în Oradea de ieri? (I) Hotelul Pannonia (Transilvania)

de |

Îți propunem un exercițiu de imaginație, o călătorie în timp. Ești doar tu și o valiză, în Oradea secolului trecut. Unde te cazezi? Îți prezentăm astăzi unul din cele mai frumoase hoteluri, care s-a remarcat atât prin detaliile arhitecturale, cât și prin dotările de care dispunea. Este vorba despre Hotelul Pannonia.

Știai că…?

  • Construit între anii 1903-1904, Hotelul Pannonia a purtat diverse denumiri de-a lungul vremii, în perioada interbelică devenind Hotel Palace, iar între 1944 și 1990 s-a numit Hotel Transilvania.
  • Proiectantul este arhitectul Jósef Guttman, cunoscut ca ,,meşterul de case”, acesta fiind și proiectantul Palatului de Justiţie, al Teatrului, al Palatului Poştei. Se spune că, în anul 1903, Guttmann József jr., fiul arhitectului, a cumpărat casa arhitectului Knapp Ferenc, care se găsea pe acest amplasament și a demolat-o pentru a construi impunătoarea clădire cu trei niveluri.
  • Atât fa
  • țada, cât și restaurantul emană spiritul specific Artei 1900, al curentului Art Nouveau, prin motivele vegetale bogate, rotunjimile, chenarele decorative și eleganța stilistică. Pe de altă parte, elemente precum oglinzile impresionante, spațiul amplu sau stâlpii de susținere oferă un aer modern
  • Presa vremii prezenta astfel proaspătul hotel: „Pe cele două etaje sunt 60 de camere de oaspeți, amenajate cu confort modern și eleganță, completate cu patru băi. În afară de acestea, va exista pe primul etaj și o sală de banchet de 14 m lungine și 6 m lățime, pentru 60 de persoane (…) Toate încăperile, cele de la parter, cum și cele de la etaj, vor fi dotate cu încălzire centrală și curent electric, echipat cu toate accesoriile necesare confortului”. Grație acestor facilități, Hotelul Pannonia era considerat cel mai modern hotel orădean din acele vremuri.
  • Primul oaspete de soi a fost emirul Suleymann Inger Abdullaj din Somalia, cazat în camera 12. Ulterior, acesta se va stabili în comuna Câmpani și se va remarca prin implicarea lui activă în viața socială bihoreană.
  • Restaurantul și cafeneaua hotelului erau punctul de atracție pentru lumea mondenă a orașului, iar în 1907 a fost amenajată o sală de cinema la subsol.
  • Etajul al treilea, prevăzut cu două terase impresionante, era rezervat proprietarului, iar clădirea avea și un lift, pentru a oferi un plus de confort oaspeților.

sursa foto: oradeaheritage.ro