Unde te cazai în Oradea de ieri – Hanul Arborele Verde

de |

Îți propunem un exercițiu de imaginație, o călătorie în timp. Ești doar tu și o valiză, în Oradea secolului trecut. Unde te cazezi? Îți prezentăm astăzi un han emblematic al Oradiei de ieri, o clădire cu o istorie bogată: Hanul Arborele Verde.

Înainte de apariția impunătorului complex Vulturul Negru, care i-a schimbat radical destinul, acest han a fost la mare căutare printre orădeni și cei care erau în treacăt prin oraș. Bogata sa istorie începe înainte de 1760, când aparținea de Capitulul Episcopiei Romano-Catolice și figura ca o simplă cârciumă, o cafenea, cu numai două camere la dispoziția oaspeților.

Până la marele incendiu din 1836, care a nimicit aproape în întregime centrul istoric de azi, Arborele Verde se dezvoltă semnificativ, devenind nu numai han, ci și locuință și temniță a Capitulului. După această bornă istorică, hanul renaște din propria cenușă, cunoscând o dezvoltare fulminantă: este refăcut pe vechile ziduri, dar s-a și extins, astfel că, într-un document care datează din 1877 aflăm că „Arborele Verde” era un centru al ospitalității, fiind prevăzut cu cafenea, berărie, cârciumă. o sală mare, nouă magazine și 37 de camere gata să-și primească oaspeții. Drept urmare, opt ani mai târziu, modestul han de odinioară primește titlul de hotel de categoria I.

Deși numeroase transformări și-au pus amprenta asupra acestui han, ultima mare modificare are loc în anul 1908, când arhitectul Sztarill Ferenc cumpără clădirea și operează modificări pentru a o integra în noul ansamblu, guvernat acum de impunătorul Palat Vulturul Negru.

Curiozități

  • Importanța acestui edificiu este notabilă și din faptul că strada Vasile Alecsandri se numea odinioară Arborele Verde.
  • Clădirea figurează pe lista monumentelor protejate de UNESCO datorită vechimii sale și pentru că îmbină trei stiluri arhitecturale – baroc, eclectic și seccesion – vizibile pe cele trei axe verticale ale fațadei dinspre strada Vasile Alecsandri.
  • Astăzi, clădirea găzduiește fascinanta lumea a teatrului, aici avându-și sediul și sala de spectacole Trupa Arcadia.