Un Omuleț în premieră

de |

După succesul avut cu prima reprezentație de teatru dedicată bebelușilor, Mic sau Mare (0 – 3 ani), Trupa Arcadia revine cu un nou spectacol gândit în așa fel încât princhideii, cu vârste cuprinse între 1 și 4 ani, să fie atenți preț de jumătate de oră la jocul actoricesc creativ și delicat, pus în scenă cu ajutorul regizoarei Delia Gavlițchi alături de toți cei implicați în realizarea viitoarei premiere: OMULEȚ.

Trupa Arcadia a Teatrului Regina Maria vă invită duminică, 11 septembrie, de la ora 11:00, la Sala Studio Arcadia, pentru a viziona premiera spectacolului OMULEȚ, de Petro Ionescu, regia Delia Gavlițchi, un spectacol dedicat copiilor cu vârsta cuprinsă între 1 și 4 ani. Micii spectatori vor avea parte de o experiență minunată, în care se vor putea bucura de lumea feerică ce se va crea în jurul lor, dar și de o lecție absolut inedită de anatomie.

OMULEȚ este un băiețel năzdrăvan și curios, care în urma unei căzături pe cinste, reușește să-și rătăcească părticele din corp. Piciorușele, mânuțele, ochișorii, urechiușele, gura, chiar și mereu înfometata burtică se ascund ștrengărește prin pădure și încep a se ține de șotii, numai să nu asculte porunca de a se reîntregi. Piciorușele se plimbă voinicește, gurița nu mai tace, ochișorii aleargă după fluturași, năsucul adulmecă miresmele pădurii, urechiușele ascultă curioase, fiecare face ceea ce știe dintotdeauna să facă, însă umblând brambura și însingurate de ici-colo. Totuși, pentru ca un OMULEȚ să fie întreg e nevoie de fiecare părticică din corpul său, de aceea, după ce aleargă nestingherite prin pădure, se întorc pentru a-i reda băiețelului toate simțurile de care un om are nevoie.

Această joacă pe care spectacolul o propune are un dublu scop formativ, deoarece nu numai că deschide porțile universului teatral unui public atât de tânăr, ci și îi învață, prin intermediul artei, care sunt părțile corpului uman, ce denumire are fiecare și ce simț o caracterizează. Copiii vor avea parte, astfel, de o călătorie senzorială educativă, iar părinții vor avea posibilitatea de a-i asista în procesul de familiarizare cu elementele spațiului de teatru (public, lumini, sunete, spațiu închis) într-o atmosferă delicată, blândă și răbdătoare.

Regizoarea spectacolului, Delia Gavlițchi, se adresează direct părinților și îi încurajează să pășească alături de copiii lor în acest proces important de cunoaștere și de autocunoaștere:

„Dragă Părinte,

Copilul tău este deja alt individ, un corp diferit ție, o personalitate deja în dezvoltare. Conștientizarea corpului este primul pas către conștientizarea sinelui. Corpul uman este reflexia sinelui. e foarte important ca micuțul de lângă tine să își conștientizeze corect și la timp propriul corp. Odată ce el va înțelege că deține și controlează o pereche de mânuțe, două piciorușe, un nas, o guriță și doi ochișori va dori să le folosească. Va explora posibilitățile oferite de acestea și astfel pentru prima dată va reuși să-ți „vorbească”. Limbajul nonverbal va deveni prima lui cale de comunicare. Cu toții ne dorim ca el să se exprime cât mai repede, nu-i așa?

Odată ce copilul este conștient de propriul corp, el va experimenta, se va juca cu noile lui descoperiri. Astfel micuțul pui de om își va dezvolta inventivitatea, creativitatea, motricitatea și mai ales încrederea în sine. Un copil cu schema corporală bine integrată se va deplasa armonios, va avea mișcări sigure și ferme, își va putea purta trupul cu grație și lejeritate, orientându-se spațio-temporal în mediul din jurul său, raportându-se la sine.

„Mami și Tati! Acesta este corpul meu și uite câte minunății pot să fac cu el!”

Cu drag, Delia Gavlițchi”

Din distribuția spectacolului fac parte actorii: Armanca Serac, Alex Pop, Igor Lungu, Florian Silaghi.

Spectacolul OMULEȚ continuă seria de evenimente dedicate celor mai mici spectatori susținute de către Trupa Arcadia. Acestea răspund cerințelor parteneriatul de Mentoring în domeniul Educației Timpurii, încheiat cu teatrul Ion Creangă, activitate inclusă în proiectul european multianual „Small Size, Performing Arts for Early Years”. Activitatea de mentoring propune un program adresat copiilor cu vârste cuprinse între 0 și 6 ani și urmărește ca prin joc și joacă, să captiveze și să ofere micilor spectatori ocazia de a pătrunde în lumea ludică a teatrului, pornind de la principiul că pentru artă nu există vârstă.

De asemenea, înainte ca premiera să aibă loc, va avea loc o avanpremieră unde sunt invitați educatori și psihopedagogi care vor putea veni cu sugestii și păreri pentru ca spectacolul OMULEȚ să se ridice la necesitățile celor mici. Această avanpremieră va avea loc în data de 7 septembrie 2016, de la ora 17:00, la Sala Arcadia.

*Biletele s-au pus în vânzare la Agenția de Bilete a teatrului de luni până vineri în intervalul orar 10:00 – 19:00, iar în weekend între orele 10:00 – 13:00. Puteți achiziționa bilete și cu o oră înainte de fiecare spectacol de la Teatrul Arcadia sau online pe www.biletmaster.ro. Pentru informații suplimentare și rezervări bilete, vă invităm să sunați la numărul de telefon: 0259 440 742. Preț bilet: 10 lei