Un muzeu unic în țară, la Oradea

de |

Orice turist dorește să descopere cât mai mult din culoarea locală a destinației pe care și-a ales-o, iar legătura cu trecutul și cu specificul acestuia se poate crea ușor: prin muzee.

Muzeele sunt adevărate punți între generații, între ieri și azi, iar Oradea nu se dezice de la promovarea trecutului său. Pe lângă deja consacratul Muzeu al Țării Crișurilor, în cetatea medievală funcționează Muzeului Orașului Oradea, ale cărui „departamente” uimesc prin diversitatea abordată. Unul din principalele atracții este Muzeul Fotografiei, o expoziție permanentă pe care nu trebuie să o ratezi.

Inaugurat în anul 2016, Muzeul Fotografiei este primul de acest fel deschis „în format fizic” pe teritoriul României, la dotarea acestuia contribuind artistul fotograf orădean Ştefan Tóth István, care și-a donat o parte importantă din colecția personală pentru a-și îndeplini visul de o viață de a deschide un astfel de muzeu la Oradea.

Cinci motive pentru care trebuie să vizitezi acest muzeu:

  • Dacă și tu iubești arta fotografică, indiferent că o practici la nivel profesionist sau experimentezi cu selfie-uri pentru rețelele de socializare, trebuie să descoperi fascinanta comoară de materiale fotografice adunate de la începuturile fotografiei, până în prezent, unele având o vechime de peste 100 de ani.
  • Așadar, exponatele te poartă printr-o adevărată călătorie în timp, pornind de la cele mai vechi aparate de fotografiat și produsele acestora, o colecție impresionantă de imagini cu tonuri gălbui specifice, zorilor acetei arte, efect pe care astăzi îl putem obține dintr-un singur click – „sepia”.
  • Ne apropiem de prezent și observăm cum aparatele de fotografiat devin tot mai mici, semn că evoluția și-a spus cuvântul. Impresionant este și numărul lor, căci ai ocazia să vezi generații întregi ale „strămoșilor” camerelor foto așa cum le cunoaștem noi astăzi.
  • Nostalgicii se vor reîntâlni cu aparatele utilizate în developarea fotografiilor, iar curioșii vor afla detalii despre hârtia fotografică utilizată odinioară și soluțiile folosite în acest proces. Da, e sectorul cu aspect de laborator de chimie, care ne va aminti de fotografiile din copilărie și de necazul ce ne încerca atunci când „se ardea” filmul.
  • În plus, în cadrul muzeului ai șansa să descoperi fotografii de epocă, surprinse în Oradea secolului al XIX-lea de unul din pionierii artei fotografice: artistul orădean Lajos Mezey.

Unde se află muzeul?

Muzeul Fotografiei din Oradea are sediul în cadrul Cetății Oradea, corpul B, și își așteaptă vizitatorii de marți până duminică, între orele 10-18.