Un film regizat în Oradea ~ Pistruiatul.
Probabil cu toții ne amintim de renumitul film Pistruiatul, îndrăgit şi iubit de o mare parte din români atât pentru șirul narativ al ideilor, cât şi pentru acțiunea pe care personajul principal o dezlănțuie. Pistruiatul, filmul serial de 10 episoade, debutează în anul 1973, fiind un produs al Televiziunii Române. Acesta a fost filmat în mare parte la Oradea, iar secvențele evidențiate sunt clare şi pot fi recunoscute de orădeni.
Filmul prezintă un oraş de provincie în care membrii Mișcării ilegaliste comuniste pregătesc cu înflăcărare ziua Eliberării. Pistruiatul, un băiețel aventurier, devine eroul acestor evenimente conduse din umbră de prietenul său Andrei.
Secvențele exterioare s-au filmat mai exact în două oraşe, Oradea şi Cluj. Francisc Munteanu, regizorul filmului, îşi dorea un oraş, „cu o veche mișcare muncitorească, cu tradiții de luptă pentru dreptate socială şi națională”, însă oraşul de pe Criş a fost ales mai degrabă datorită centrului vechi şi străzilor care încă păstrau aspectul anilor ´40.
Locațiile din Oradea
Pasajul Vulturul Negru a trezit încântarea în inima regizorului, dar şi Depoul CFR, deoarece era locul pe care îl căuta cu atâta înflăcărare: șoproane vechi, grămezi de cărbuni, ziduri dărâmate şi locomotive cu aburi. Tramvaiele vechi ce încă mai funcționau, dar şi suportul logistic al Teatrului de Stat au reprezentat un alt plus pe care Oradea l-a adus filmului.
Autoritățile orașului s-au implicat şi ele în realizarea filmărilor şi în bunul mers al lucrurilor, deoarece regizarea celor câteva episoade din Oradea era „o mare onoare pentru noi”, spunea Petre Blajovici, secretarul județului Bihor, la Consiliul Popular, în actuala Sală Mare a Primăriei. Consiliu convocat pentru o discuție privitoare la implicarea orașului în regizarea filmului. Astfel că autoritățile au reușit să strângă oameni pentru filmarea scenelor în care erau nevoie de un număr mare de persoane, cum ar fi mitingul din faţa Primăriei, unde au fost necesari 3.000 de persoane.
Regizorul filmului descrie oraşul ca fiind unul cinematografic, după cum îşi amintește Mircea Bradu, director al teatrului orădean în perioada comunistă, „I-a plăcut foarte mult oraşul, era unul cinematografic, după cum zicea. A căutat să filmeze în ganguri, a filmat mult pe Republicii, la Teatru, în clădirea de pe malul Crişului”.
Scenele filmate în Oradea au fost realizate în locații precum, clădirea Primăriei, Parcul Libertății, clădirea Liceului Greco-Catolic, Liceul Ady Andre, pe lângă renumitele scene de la Depoul CFR şi Pasajul Vulturul Negru.
Pentru orădeni, dar şi pentru întreaga Românie, Pistruiatul a rămas o amintire plăcută. Orădenii într-un mod special s-au bucurat de momente în care s-au putut destinde în spațiul public, fiind martori ai realizării unui film, dar şi mai târziu evocând acele clipe cu entuziasmul faptului că au fost martori la ceva inedit.
Astăzi dacă vă plecați ureche la nostalgicii vieții simple, care îşi mai fac plimbarea de seară, veți putea auzi exclamații precum „uite aici s-a filmat partea aceea din Pistruiatul!” sau „îţi mai amintești când am văzut pentru întâia dată Pistruiatul?”, fiind o confirmare a faptul că Pistruiatul a rămas în amintirea orădenilor.
Articol scris de Ioana Voichescu.
Foto sus: transpressnz.blogspot.ro