Un deceniu de perspective alături de Ovi D. Pop

de |

Joi, 6 octombrie 2016, începând cu ora 19:00, va avea loc vernisajul lui Ovi D. Pop și anume: Un deceniu de perspective.

Este vorba despre „colecţia personală de fotografii, în special din aer, ce reprezintă Cetatea din Oradea, din perioadă 2006 – 2016” – sursă text AICI. Pentru a sărbători acest deceniu de perspective a lui Ovi D. Pop, baritonul Florin Ganea va fi prezent susținând un recital special. Expoziția va fi deschisă până în data de 20 octombrie 2016.

Dar, până atunci, haideți să ne reamintim de interviul oferit de fotograf unuia dintre redactorii noștri, în urmă cu aproximativ șase luni.

  • Ansel Adams spunea că fotografia aduce ordine în haos. Ce a adus fotografia în viața ta?

Armonie… Cu greu mi-am găsit acest drum. Având o firmă de publicitate de 22 de ani, le-am creat multora imagine, de asemenea, am scos multe cărţi cu Oradea şi judeţul Bihor, care conţineau fotografiile mele. Însă, până să descopăr partea artistică a fotografiei, a trebuit să trec printr-o perioadă dificilă din viaţa mea. Fotografia mi-a adus împlinire, fericire, mulţi prieteni dar a atras şi destui rău-voitori.

  • Cum se naște o fotografie?

Consider că geneza fiecărei fotografii e diferită, aici intervine, bineînţeles şi genul de fotografie abordat. Cele mai multe fotografii cu care am câştigat premii sunt cele conceptuale, gândite, stilizate, care urmăresc un anumit „scenariu”. Dar primele succese le-am dobândit cu fotografii spontane, de stradă, în care am încercat, în limita câtorva secunde, să surprind ceva ieşit din comun.

  • Se spune că frumusețea este în ochii celui care privește. Putem afirma acest lucru și în cazul artei fotografice sau din contră?

Da, fără îndoială, frumosul este o noţiune relativă şi în arta fotografică. Totul depinde foarte mult de gusturi, de modul de percepţie al privitorului, de background-ul său cultural etc. Frumosul în arta fotografică se concretizează, cred, în capacitatea fotografiei de a comunica o poveste, de a transmite emoţie. Însă şi aici intervine sensibilitatea specifică a privitorului şi preferinţa faţă de anumite subiecte, în detrimentul altora.

  • Cum intuiești viitorul fotografiei?

De multe ori îmi imaginez că fotografia va deveni mult mai dinamică, 3D, dar în care vei putea interacţiona cu modelul sau te vei putea proiecta direct în mijlocul evenimentului fotografiat….

  • Fotografia se anunță a fi un hobby din ce în ce mai frecvent printre adolescenții zilelor noastre. Ce ar trebui să își amintească tinerii fotografi înainte de a porni în această călătorie?

În ziua de azi, cred că majoritatea tinerilor se consideră, într-o măsură sau alta, fotografi, mai ales că smart phone-urile sunt atât de răspândite şi ele facilitează foarte mult crearea de fotografii. Însă de aici şi până la fotografia artistică este un pas foarte mare. Pentru a deveni fotograf în toată puterea cuvântului trebuie să lucrezi mult, să fii perseverent, să fii creativ, să ai multă prezenţă de spirit şi să redai ceea ce alţii nu observă, în general.

  • Unde se situează România pe plan internațional în cazul artei fotografice?

Avem foarte mulţi fotografi de seamă, din toate părţile ţării, foarte bine situaţi şi pe plan internaţional, nu doar naţional. De pildă, anul trecut un român a câştigat la una dintre secţiunile celui mai mare concurs de fotografie, Sony World Photography Awards. Consider că românii au o doză mare de creativitate şi talent. De asemenea, un plus este şi faptul că în această ţară sunt atâtea locuri şi femei frumoase, pe care le putem exploata fotografic…

  • Care a fost cel mai mare risc pe care ți l-ai asumat pentru a ajunge aici în carieră?

Fără îndoială, fotografia aeriană. Fotografiile aeriene întotdeuna rezervă surprize şi nu mă refer aici strict la punctul de vedere artistic. Odată, când zburam deasupra Stânei de Vale, cu un renumit instructor de zbor orădean, am prins nişte rafale atât de puternice de vânt, încât au fost cât pe ce să ne doboare. Însă, am obţinut nişte fotografii reuşite cu Stâna de Vale… Riscuri trebuie să îţi asumi, cred, în aproape orice domeniu, iar asumarea lor mi se pare importantă pentru că eu cred că doar în aceste situaţii-limită ajungi să te cunoşti cu adevărat.

  • Care a fost sentimentul pe care l-ai încercat în momentul în care ai descoperit județul nostru prin prisma fotografiei?

Flacăra patriotismului local este puternică în mine, iar fotografierea zonelor noastre şi apreciecrea rezultatelor de către public m-au încântat şi m-au determinat ca de fiecare dată să continui editarea şi reeditarea cărţilor mele despre oraş şi judeţ. Am ajuns astfel să vând în 15 ani produse editoriale (cărţi, hărţi, vederi) pe acest subiect în peste 40.000 de exemplare….

  • Să ne imaginăm o călătorie în timp. Dacă i-ai lua un interviu lui Ovi Pop cel care face primii pași în lumea fotografiei, care ar fi prima întrebare pe care i-ai pune-o?

„Sigur vrei să faci asta?”

  • Dacă mâine ar veni sfârșitul lumii, care ar fi ultimul subiect pe care ai vrea să îl surprinzi într-o fotografie?

Dacă ar fi ca şi în descrierea din Biblie, aş fotografia ploaia de foc… Dar nu ştiu cui i-aş mai prezenta-o…

Interviu luat de Andreea Lupu

Expoziție foto: Un deceniu de perspective

P.s. Ne vedem la vernisaj!