Tu, o carte și un parc

de |

Că Oradea este un centru cultural în continuă ascensiune nici nu mai trebuie să demonstrăm. Stau dovadă clădirile ce emană parfumul istoriei în tot centrul orașului, festivalurile de teatru și serile de film din cetate, expozițiile și muzeele care îmbogățesc zestrea culturală a orașului. Cu toate acestea, se mai întâmplă ca pofta de o informație nouă sau setea de a-ți îmbogăți cultura să apară chiar între două evenimente sau după vizitarea expozițiilor disponibile atât la Muzeul Țării Crișurilor, cât și la Muzeul Orașului Oradea. Ce e de făcut?

Pregătește-ți echipamentul necesar, căci vei fi trimis într-o expediție care te va cureri și te va atrage spre ea timp îndelungat de-aici încolo. Asigură-te că-ți pui în rucsac entuziasmul, iubirea față de artă și frumos, sensibilitatea și poate un pix și un carnețel. Acesta este echipamentul absolut necesar pentru a porni în cercertarea misterelor ce se ascund în cetatea cărților, printre rafturile propriei tale biblioteci. Tot ce trebuie să mai faci este să îți alegi un titlu care să te provoace la lectură și să cauți o bancă la umbră, într-un parc liniștit. Oricare vrei tu. Poate să fie Parcul Olosig. Sau 1 Decembrie. Tu alegi.

Cărțile, aceste viețuitoare de hârtie care nu ar trebui să inspire nimănui frică, îi așteaptă atât pe cei mici, cât și pe cei mari să exploreze și să dezlege tainele lecturii. Timpul frumos de afară te invită să îi vizitezi frumusețile pe care ți le pune la dispoziție ca unui musafir de seamă, iar în buna companie a cărții vei petrece un timp de calitate, regăsind acel momet de respiro de care aveai atât de multă nevoie în lupta cu stresul urban de zi cu zi. Vei simți cum timpul zboară și cum te eliberezi de toate stările negative, cum adierea răcoroasă ce se strecoară printre frunzele copacilor te invită la visare și relaxare.

Copilul tău nu se simte atras de lumea soldățeilor de cerneală? Oferă-i propriul exemplu! Alegeți împreună o carte și citiți câteva rânduri împreună, în parc, până face o pauză de la joacă. Cititul e mai frumos în aer liber, indiferent de vârstă, iar Oradea are toate calitățile de a transforma acest obicei în magie, căci parcurile sale oferă cadrul ideal pentru un răgaz de lectură memorabil.