Trei zile ca în filme la TIFF Oradea

de |

Trei zile ca în filme la TIFF Oradea

 

Festivalul Internațional de Film Transilvania își deschide porțile vineri, 7 septembrie, pentru primul an la Oradea. Peste 30 de proiecții sunt programate până duminică, 9 septembrie, și numeroși invitați vor fi prezenți la întâlnirile cu publicul, găzduite în 4 din cele 6 spații partenere.

Măcelarul, curva și chiorul / A hentes, a kurva és a félszemü, filmul regizat de János Szász, va da startul evenimentului, de la ora 18:00, la Teatrul Regina Maria. Tot aici, de la 20:30, spectatorii au șansa de a se întâlni cu marele câștigător al Ursului de Aur la Berlin, Nu mă atinge-mă!, (r. Adina Pintilie), într-una din rarele proiecții naționale ale controversatului film.

Prima zi de TIFF Oradea aduce în premieră în România lungmetrajul de debut al regizorului ungar Balázs Lengyel, satira de excepție Lajkó: țigan în cosmos / Lajkó: Cigány az űrben, într-o proiecție specială open-air, la Cetate, de la ora 22:00. Proaspăt lansat în cinema, Licu, o poveste românească, le propune orădenilor întâlnirea față în față cu protagonistul tandrei meditații despre condiția umană. Povestea distinsă cu Marele Premiu la Festivalul DOK Leipzig va fi proiectată de la ora 16:15, la Universitatea Partium, în prezența lui Liviu Canțer. În același loc spectatorii se pot întâlni de la 18:15 cu actorul Vlad Zamfirescu, prezent pentru proiecția Secretul fericirii, debutul său în regie. Seara se încheie la Universitatea Partium cu premiera, de la 20:45, a mult-aclamatului O vară rock’n’roll / Leto, un portret de excepție a scenei rock underground din Leningradul anilor ’80, în timp ce la Sinagoga Sion regizorul Csaba Bereczki se întâlnește cu publicul la proiecția specială a celui mai nou film al său, Exod de suflete / Soul Exodus.

Festivalul continuă sâmbătă 8 septembrie cu o proiecție de gală la Teatrul Regina Maria, în prezența actorului Dorel Vișan, invitatul de onoare a primei ediții TIFF Oradea. Seara va continua aici cu premiera Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari, laureat cu Marele Premiu la Festivalul de Film de la Karlovy Vary și propunerea României pentru nominalizările la categoria „Cel mai bun film străin” la Premiile Oscar 2019. După film urmează o sesiune de întrebări și răspunsuri la care vor participa actorii Alex Bogdan și Ilinca Manolache.

De o întâlnire specială se vor bucura și spectatorii care ajung la Universitatea Partium de la 18:15, la proiecția Charleston, considerat de mulți „filmul verii”. Regizorul Andrei Crețulescu va sta de vorbă la final cu publicul care este apoi invitat să rămână, de la 20:45, pentru premiera națională Trupa de teatru / Vándorszínészek, cel mai nou film al lui Pál Sándor, unul dintre cei mai prolifici regizori din cinematografia maghiară actuală.

Sinagoga Sion este și ea în centrul atenției în a doua zi TIFF Oradea, deschizându-și porțile de la ora 17:00 pentru Recitalul de poezie „Omul și Taina lui”, susținut de Dorel Vișan și găzduind seara primul cine-concert al ediției – Independența României (1912), acompaniat live de DJ DuBase. Tot de o atmosferă autentică se vor bucura și cinefilii care aleg să petreacă seara la Cetate, alături de Alexandru Papadopol și Crina Semciuc, unde are loc în aer liber, de la 22:00, proiecția Povestea unui pierde-vară, cel mai nou lungmetraj al lui Paul Negoescu, încă nelansat în cinema.

Ultima zi de festival le promite orădenilor un program la fel de bogat în premiere și evenimente speciale. Universitatea Partium așteaptă publicul de la ora 14:15 cu nu mai puțin de 5 filme, dintre care 3 în premieră – Femeie în război (r. Benedikt Erlingsson), Dragoste 1. Câine (r. Florin Șerban) și Popeasca (r. Stanca Radu). Cine-concertul Studentul din Praga, acompaniat live de CelloFun și Irina Margareta Nistor, promite audienței un spectacol desăvârșit începând cu ora 21:00 la Sinagoga Sion, în timp ce de la aceeași oră la Cetate începe proiecția open-air Scurtcircuit, în prezența lui Cătălin și Georgianei Saizescu și a iubitei actrițe Magda Catone.

În fiecare zi, în Piața Unirii, începând cu ora 20:30, vor fi proiectate în aer liber, cu intrare gratuită, 3 dintre cele mai apreciate filme ale anului: România neîmblânzită – fabulosul documentar despre frumusețea sălbatică a ținuturilor autohtone, Omul care l-a ucis pe Don Quijote – producția care a uimit la Cannes prin viziunea inedită asupra artei și Jafuri, mașini și fidelitate fără limite – intensa poveste de dragoste cu Matthias Schoenaerts și Adèle Exarchopoulos în rolurile principale. Tot zilnic, de la 21:00, în atmosfera intimă de la Lokal, cinefilii pot urmări calupuri ale celor mai bune scurtmetraje românești de la TIFF 2018.

 

Biletele se pot achiziționa, la prețul unic de 10 RON, de pe Eventbook.ro sau de la casieria centrală TIFF din Piața Unirii, între 10:00 și 18:00. Începând cu 7 septembrie biletele vor fi puse în vânzare în mai multe locații, lista completă și programul acestora fiind afișate online: http://tiff.ro/tiff-oradea/bilete

***

Ne puteți urmări pe: www.tiff.ro | FB: TransilvaniaIFF | Twitter: TIFFRomania | Instagram

***

TIFF Oradea este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR) și Asociația pentru promovarea turismului din Oradea și regiune (Visit Oradea) cu sprijinul financiar al Primăriei Municipiului Oradea.