de |

Dragi vizitatori, dragi orădeni, vă invităm să luați o pauză, să luați o gură de aer și să vă reconectați cu natura preț de cel puțin o clipă. Iar, dacă vă permite timpul, mai multe parcuri din Oradea vă stau la dispoziție pentru a face acest lucru.

Haideți să aflăm mai multe despre 5 parcuri din orașul nostru drag cu scopul, bineînțeles, de a le bate cărările la pas cât mai des.

PARCUL 1 DECEMBRIE

Unul dintre cele mai cunoscute parcuri din Oradea este Parcul 1 Decembrie. Înainte era cunoscut ca Parcul 23 August, luând această denumire prin anii ’50 când aici se organizau mitinguri cu ocazia zilelor de 1 Mai și 23 August.

Parcul 1 Decembrie a fost construit prin muncă voluntară, care a luat sfârșit într-o zi de 1 Mai. Iar lucrarea sculptorului Iulia Oniţa, statuia Ostaşului Român, a fost descoperită în anul 1958.

În interiorul parcului găsim „Casa De Cultură a Sindicatelor Oradea”, lucrare finalizată în 1972.

Vezi harta aici

PARCUL LIBERTĂȚII

Situat în Piața Libertății, Parcul Libertății este caracterizat de sălbăticie. Peisajele deosebite, cărările bătute de pașii oamenilor, căsuța cu flori care se află pe marginea aleii, numeroasele lalele plantate de proprietarul căsuței, băncuțele așezate atât pe margina aleii, cât și pe malul Crișului Repede, la nici un pas depărtare de apa populată de lebede, rațe, cormorani și multe alte viețuitoare deosebite…

Ba mai mult, din această zonă se face trecerea înspre cealaltă parte de mal, trecând pe Podul Intelectualilor.

Vezi harta aici
Fotografii realizate de Ștefania Curila

PARCUL OLOSIG

Un parc prietenos, vesel, cu multe bănci și spații verzi unde vă puteți relaxa, distra… Este vorba despre cunoscutul parc Olosig, un parc situat în zona Rogerius. În parcul Olosig găsim un teren de fotbal sintetic accesibil tuturor și Biserica Maica Domnului. Nu foarte departe, se află școala Gimnazială nr. 11.

Cum ajungi în acest parc? Simplu, toate tramvaiele vă vor duce înspre Parcul Olosig, cu excepția tramvaiului numărul 2.

*Înainte ca acest parc să ia ființă, aici se afla un cimitir.

Vezi hartă aici
Fotografii realizate de Andrei Ion

PARCUL PETOFI SANDOR

Doriți să vă plimbați în aer liber, să vă bucurați de verdeață sau să vă relaxați pe o bancă? Nu departe de centrul orașului, lângă fostul Muzeu al Țării Crișurilor, se află Parcul Petőfi Sándor

Vezi harta aici
Fotografii realizate de Andrei Ion

PARCUL SALCA

Și iată un parc mai nou, în creștere, care se bucură de frumusețe și locații special amenajate pentru diferite activități. Ba mai mult, Parcul Salca va fi extins. Cel puțin acesta este planul.

În prezent, în Parcul Salca vă puteți plimba pe alei, puteți alerga, puteți medita pe malul lacului, puteți juca șah „uman”, și multe alte activități interesante și plăcute pot fi desfășurate aici…

Vezi harta aici
Fotografii realizate de Tudor Vâșcan

Lista parcurilor în Oradea, bineînțeles, este mult mai mare. În curând vă vom prezenta și alte parcuri…

Acestea fiind scrise, vă dorim o primăvară deosebită!

Articol realizat de Dia Pașc și George Urs