Top 5 activități – Cum se sărbătorea 1 iunie în Oradea anilor ’90?

de |

Începând din anul 2017, Ziua Internațională a Copilului este declarată zi nelucrătoare în România, astfel încât copiii și părinții să petreacă împreună mai mult timp. Copiii zilelor noastre au de ales dintr-o mulțime de activități dedicate lor cu prilejul acestei zile, astfel că părinții ajung în impas când stabilesc agenda pentru 1 iunie. Totodată, cu acest prilej, amintirea propriei copilării devine tot mai vie. Cu nostalgie, vă invităm într-o călătorie în timp, să descoperim împreună care era programul zilei de 1 iunie pentru copiii deceniilor trecute!

  1. Atunci când 1 iunie pica în timpul săptămânii, din program nu putea lipsi teatrul de păpuși, iar „petrecerea” se dădea împreună cu toată clasa. Doamnele învățătoare se pregăteau din timp, își luau clasele și poposeau la un spectacol ținut la sala Arcadia, din Pasajul Vulturul Negru.
  2. Tot din categoria „1 iunie la școală” făcea parte și cinematograful. Vizionarea unui film este și astăzi o practică populară în rândul elevilor, dar copiii anilor ’80-’90 s-au putut bucura de gloria cinematografului orădean, de celebrele săli Libertatea (Vulturul Negru), Transilvania (Piața Ferdinand) și Patria (Parcul Magnoliei). Special pentru ei, exista un program special, de multe ori rulând filme pentru copii din cele românești: „Dumbrava minunată”, „Veronica” sau „Amintiri din copilărie”.
  3. Era timp și pentru familie. Orașul era împânzit de cofetării care te întâmpinau de la intrare cu parfumul esenței de rom și al blatului abia scos din cuptor și de abia așteptam să-și termine programul de muncă ca să ne delectăm cu o bucată aromată din clasicele Amandine, Savarine sau Albinița.
  4. După-masa, o parte semnificativă din copiii orădeni putea fi găsită la spectacolul din Parcul Nicolae Bălcescu. Era un fel de bâlci devenit tradiție, cu recitaluri, dansuri, concursuri între copii, dar și cu multe jocuri, trenulețe, tarabe cu jucării și gablonzuri, vată de zahăr sau floricele. Pe scurt, parcul devenea cartierul general al râsetelor și al bunei dispoziții.
  5. În anii cu noroc, 1 iunie pica într-o zi de sâmbătă sau duminică, ceea ce însemna mai mult timp petrecut în familie. Dar cum oferta activităților era mai săracă, iar spectacolul din Parcul Bălcescu începea abia peste câteva ore, părinții includeau în program o vizită la Grădina Zoologică Oradea. Cu un aspect mai ponosit, cu mai puțin spațiu decât în zilele noastre, dar cu multe animale exotice, copiii erau fascinați de posibilitatea de a vedea aievea astfel de exemplare.

Știai că…?

Ziua Copilului nu este sărbătorită de tot mapamondul la aceeași dată?

  • Foarte multe state serbează acestă zi pe 20 noiembrie, data la care s-a semnat Declarația Națiunilor Unite pentru Drepturile Copilului.
  • Rusia și fostul bloc sovietic sărbătoresc pe 1 iunie, dată care coincide cu prima zi de vară în Emisfera Nordică.