Studentul orădean în anul I

de |

Studentul orădean în anul I

Studentul orădean în anul I e ușor de recunoscut. O persoană bulversată, dornică de necunoscut, dar totodată și înspăimântată de el, pentru că totul se schimbă. Dacă la liceu, tu făceai partea din categoria “celor mari”, pentru că doar erai a XII-a și nu îți păsa, acum ești ”ală micul”, bobocul de la Facultatea ta.

Să revenim, totuși. Cum recunoști un student orădean în anul I? Vezi cumva pe cineva care se uită în stânga și-n dreapta neștiind unde se află? Vezi cumva cum se uită la panoul ăla mare din centrul campusului în încercarea de a descifra ce e cu tot alfabetul ăla înșirat? în mintea studentului din anul I, alfabetul îl învățase demult, se pare că trebuie să îl reia.

Ajuns conștiincios în sala de sport, cea în care se ține festivitatea de început de an, ai să observi că e plină doar de boboci. Te așezi lângă un grup de oameni, faci cunoștință cu ei, dar după realizezi că totuși nu ei sunt la Facultatea la care ai aplicat și tu. Nicio problemă, mergi mai departe către alt grup și de data aceasta te asiguri că ei sunt colegii tăi. Oamenii mulți, majoritatea necunoscuți, se prezintă și îndrumătorii de an. Urmează să primești orarul, dacă nu iubeai codificarea și matematica de acum trebuie să o faci. Multe prescurtări, prea multe ore la care trebuie să le calculezi pauzele, prea de neînțeles ideea cu săptămână pară și impară. Ceva de genul… și eu când ar trebui să vin?

Primele zile din viața de student orădean în anul I sunt de-a dreptul amuzante. În prima zi faci cunoștință cu profesorii. De la ei afli că prezența se face doar pe o foaie, deci catalog nu. Hmm, asta înseamnă că pot lipsi și pleca când vreau? Ei bine, prezența are și ea rolul său. În primul rând, acumulezi informații esențiale, iar în al doilea rând are o pondere importantă la examen.

Dacă ar fi să privești studentul orădean în anul I la Biblioteca Universității ai să îl remarci rapid. E cel care încă se chinuie să caute alfabetizarea, cărțile care sunt puse în rafturi și denumirile pe care doar cu timpul le va înțelege. La fel și cu programul de pe calculatoarele disponibile la Biblioteca pentru a ușura căutarea cărților.

Studenția în Oradea, în anul I e cea mai frumoasă experiență, pentru că toate sunt la început, iar toate sunt presărate cu amintiri nostime. Bucură-te din plin de această perioadă a vieții. Dacă ar fi să îți amintești de acele clipe…ce ai avea de zis despre tine, studentul orădean în anul I ?!