Străzi din Oradea pe care le îndrăgim cu toţii

de |

Străzi din Oradea pe care le îndrăgim cu toţii

Suntem zilnic simpli trecători prin oraşul nostru, trecând pe lângă clădirile minunate de pe străzile cochete.  Unele dintre aceste străzi au un farmec aparte pentru noi, localnicii, din motive subiective, mai greu sau mai uşor de explicat celorlalţi. Desigur, fiecare stradă are farmecul ei aparte, însă există cu siguranţă câteva care se află în sufletul fiecăruia dintre noi.  De la străzi intime, adevărate oaze de linişte, la unele dintre cele mai circulate, unde poţi simţi din plin energia unui oraş vibrant şi în plină dezvoltare, precum unele străzi din Oradea.

Mai jos vă oferim o micuță „colecție” de străzi boeme, pitoreşti, liniştite, curate sau pur şi simplu străzi ce atrag privirile trecătorilor. Cum am spus, opiniile sunt diferite, iar noi am dori să ştim care sunt străzile voastre preferate din Oradea, dar şi care este cea pe care o consideraţi cea mai frumoasă.

Strada Republicii

Unde altundeva să prinzi câte ceva din pulsul oraşului, dacă nu pe strada Republicii? Fiecare dintre noi suntem legaţi de această minunată stradă. Aici, inclusiv părinţii şi bunicii noştri se plimbau în tinereţe, pentru a savura o cafea sau pur şi simplu pentru a admira minunata arhitectură a clădirilor ce domină strada. Aşadar, de ce nu am face şi noi acest lucru acum?

Strada Vasile Alecsandri

Aflată acum în plin proces de transformare radicală, strada Vasile Alecsandri oferă o alternativă mai liniştită a Pieţei Unirii, aceasta din urmă oarecum continuându-se, din punct de vedere arhitectural, pe această stradă, unde clădirile ce s+au aflat sau se află acum în proces de reabilitare sunt demne de admirat de către ochii trecătorilor.

Strada Iuliu Maniu

Un bulevard la scară mică. Aşa ar putea fi descrisă strada Iuliu Maniu, întrucât este zilnic tranzitată de sute, poate chiar mii, de maşini, şi trecători deopotrivă, în drumul lor spre muncă. Iar cât suntem blocaţi în trafic, de ce să nu aruncăm o privire pe geamul maşinii şi să ne „delectăm” privirile cu împrejurimile ce ascund bijuterii arhitecturale, care, din păcate, nu au parte de la fel de multă îngrijire ca cele din imediata apropiere.

Strada Armatei Române (Str. Universității)

Studenţii cunosc cel mai bine această stradă, întrucât o tranzitează în fiecare dimineaţă, în drumul lor spre cursuri, iar, în îmbulzeala din autobusul 14, o privire aruncată primprejur nu strică niciunuia, parcă relaxând privirile cu atmosfera de stradă centrală aparent liniştită, dar în realitate aglomerată, inspirând energie dimineaţa şi linişte la asfinţit.

Strada Libertăţii

O plimbare pe malul Crişului Repede, printre umbrele oferite de frunzişul copacilor, într-o zi însorită, ce poate suna mai frumos? Ei bine, de acest lucru vă puteţi bucura pe strada Libertăţii, dar şi în parcul cu acelaşi nume, o adevărată oază de linişte în mijlocul unui oraş aglomerat.

Strada Iosif Vulcan

Pentru o adevărată incursiune într-un „ghid” al arhitecturii orădene, strada Iosif Vulcan reprezintă o minunată alternativă la pietonala Republicii, aflată în imediata apropiere. Culori şi tonuri vii, detalii scoase în evidenţă, toate ne vor bucura privirile în timp ce picioarele ne vor ghida de-a lungul acestei străzi.

Strada Franz Schubert

Strada Franz Schubert este situată în apropierea tribunalului, în centrul orașului. Totuși, este ferită de aglomerația obișnuită de pe Corso. Dacă vă doriți o plimbare mai liniștită pe străzi din Oradea, aceasta ar putea fi una din opțiuni.

Acestea fiind spuse, vă invităm la o plimbare pe străzile oraşului!

Articol realizat de Mihai Dan.