Știați că? … 10 curiozități despre Oradea

de |

Știați că? … 10 curiozități despre Oradea.

Sunt multe lucruri pe care nu le cunoaștem despre orașul în care locuim, lucruri care oferă acestui loc o importanță aparte. Acest articol prezintă 10 aceste curiozități despre Oradea:

1. Documentul care proclama dreptul românilor transilvăneni la autodeterminare a fost redactat la 12 octombrie 1918, în casa dr. Aurel Lazăr, numit Declarația de la Oradea.

2. În anul 1836 a izbucnit în centrul orașului un incendiu care s-a extins timp de trei zile. Incendiul a distrus o mare parte din oraş, inclusiv multe clădiri importante. Focul mistuind 414 locuințe.

3. Orașul a fost menționat pentru prima dată în anul 1113.

4. Biserica Baptistă Emanuel din Oradea este cea mai mare biserică baptistă din Europa.

5. Oradea a câștigat titlul de „Cel mai frumos oraş al României cu 13.033 de voturi într-un sondaj realizat pe rețeaua de socializare Facebook.

6. Oradea, Braşov şi Sfântul Gheorghe sunt considerate cele mai curate oraşe din România, conform studiului Storia.ro, realizat în colaborare cu agenția de cercetare D&D Research. Studiul a analizat percepția cetățenilor asupra nivelului de curățenie din orașele și cartierele în care locuiesc.

7. Orașul de pe Criş a fost votat ca fiind orașul cu cel mai bun acces la facilități educaționale din ţară, potrivit unei analize realizate pe platforma de imobiliare Storia.ro.

8. Oradea a fost desemnat drept cel mai sigur oraş din România în urma unui studiu privind siguranţa oraşelor şi cartierelor din România. Studiul s-a bazat pe evaluările acordate de localnici zonelor în care locuiesc.

9. Oradea este gazda singurei universități creștine evanghelice atât din România, cât şi din Europa.

10. Filmul Pistruiatul a fost filmat într-o mare parte în Oradea.

Articol scris de Ioana Voichescu.

Foto: Alexandru G. Ion