Stema municipiului Oradea. Simboluri și semnificații.

de |

Stema municipiului Oradea. Simboluri și semnificații.

O întâlnim la intrarea în sediile administrației locale ori fluturând în adierea vântului alături de tricolor. O observăm, dar ritmul alert al secolului XXI nu ne lasă un răgaz pentru a interpreta simbolurile reunite pe stema orașului Oradea. Să o descoperim împreună!

Descriere:

Din punctul de vedere al formei, stema orașului se prezintă ca un scut tăiat, cu un câmp albastru în partea superioară și un câmp roșu în partea inferioară. Pe câmpul albastru se disting un arhanghel de argint și un leu încoronat ce țin o cruce latină, iar câmpul roșu prezintă o cetate aurită, cu cinci bastioane și o carte deschisă. Scutul este ornat cu o coroană de culoare argintie, ce are aspectul unui zid de cetate, cu șapte turnuri, ce amintește de cei șapte regi.

Semnificații:

În spatele acestor elemente stă o frumoasă poveste a orașului nostru, o parte din istorie cu care toți orădenii se mândresc. Să le luăm pe rând:

  • Arhanghelul din partea de sus simbolizează spiritualitatea localnicilor. Acest aspect este întărit de prezența crucii latine pe care arhanghelul o ține în mâinile sale.
  • Leul încoronat, simbol străvechi al curajului, este și simbolul conducătorilor, al voievozilor ce au apărat zona de asedii și atacuri.
  • Cetatea aurită este chiar Cetatea Oradea, leagănul orașului de astăzi. Forma de stea și cele cinci bastioane ne transmit aproape instinctiv că pe stemă se regăsește o miniatură a celui mai reprezentativ monument istoric și cultural al orașului Oradea.
  • Cartea deschisă din interiorul cetății amintește de latura culturală a orașului. Amplasarea acesteia nu este deloc întâmplătoare, deoarece bogăția zestrei culturale orădene își are originea în perioada de glorie a acestei cetăți. Prin raportare la prezent, Oradea este și un centru universitar tot mai curtat de studenți orădeni și nu numai.

Știai că…?

  • Conform Dicționarului Explicativ al Limbii Române, stema este un semn convențional distinctiv, caracteristic și simbolic, al unei țări, al unui oraș, al unei dinastii, o emblemă, un blazon.
  • Disciplina care se ocupă cu studiul stemelor se numește heraldică, iar principalul ei obiectiv este surprinderea cât mai fidelă în simboluri heraldice (steme sau sigilii) a realității istorice și a specificului local.