Social Acceptabil, un spectacol-experiment la Studio Act

de |

Social Acceptabil, un spectacol-experiment la Studio Act

 

Este Corupția Social Acceptabil(ă) în România? Care sunt domeniile în care a pătruns flagelul și cum aleg oamenii simpli să interacționeze cu sistemul? Au ei de ales? Publicul orădean este invitat să descopere răspunsul la aceste întrebări sâmbătă, 29 septembrie, de la ora 20.00, la premiera spectacolului Social Acceptabil.

Social Acceptabil, este un proiect de teatru social, organizat de Studio Act Oradea şi realizat gratie finanțării obținute din partea Administrației Fondului Cultural National. Proiectul a vizat realizarea unui performance interdisciplinar pe tema corupției, inspirat din cazuri reale, așa cum sunt ele povestite de oamenii simpli care s-au lovit de acest flagel atunci când au interacționat cu sistemul. Totodată, proiectul a vizat organizarea unui atelier de creație pentru tineri pe tema corupției (coordonat pe mișcare scenică de coregraful Levente Dimény și pe improvizație de actorul Alin Stanciu), realizarea unui film documentar (în care poveștile trimise de oameni sunt prezentate de actorii Alin Stanciu şi Patrick Negrean) şi realizarea unui imn al spectacolului.

Echipa Studio Act a pornit un amplu proces de documentare în urma căruia s-au strâns 70 de povești, situații în care orădenii şi nu numai s-au confruntat cu cazuri de corupție. În baza a acestor povesti, dar și a celor pe care le-au trăit artiștii din echipă, regizorul Andi Gherghe a realizat textul dramatic şi a conturat spectacolul Social Acceptabil, a cărui premieră va avea loc sâmbătă, 29 septembrie, de la ora 20.00, la sediul Studio Act din strada Crinului nr. 2.

„Poveștile alese pentru acest spectacol relevă prezența corupției în aproape toate domeniile, de la sănătate, biserică, jurnalism, teatru, administrații publice, până la directorii numiți politic, sau politie. Am ales, în special, acele povești care au potențial dramatic. Pentru că spectatorii nu vin să vadă ceea ce văd în fiecare seară la televizor”, a explicat Andi Gherghe. „Termenul corupție se referă la faptele unui om al statului. Dar nu trebuie să pierdem din vedere că acest fenomen implică şi oamenii simpli. Cineva cere, cineva dă. Este un comportament pe care societatea noastră îl acceptă. Este un semnal de alarmă acolo. Ca să putem schimba ceva, trebuie să acceptăm că acel ceva există. Să acceptăm, spre exemplu, că suntem o țară bolnavă. Nimic nu se poate întâmpla fără acordul nostru tacit”, transmite regizorul și dramaturgul spectacolului, Andi Gherghe.

Din distribuție fac parte actorii: Alin Stanciu, Raisa Ané, Pavel Sîrghi şi Radu Tudor. Scenografia este semnată de Tiberiu Toltan.

În luna octombrie va avea loc cea de a doua reprezentație Social Acceptabil din Oradea, urmată de reprezentații în ţară, după cum urmează: 10 octombrie în Târgul Jiu, 11 octombrie în București, 21 octombrie în Târgul Mureș, 22 octombrie în Cluj, 23 octombrie în Satu Mare şi 29 octombrie în Iași.

Accesul la premiera Social Acceptabil este gratuit şi se va face în baza rezervărilor, în limita locurilor disponibile. Pentru rezervări poate fi apelat numărul de telefon 0722.881.086.

Alături de finanțarea AFCN, proiectul Social Acceptabil a fost posibil cu sprijinul UNITER şi al sponsorilor EpicAds şi Torque.