Șirul Canonicilor, o construcție din 10 clădiri

de |

Șirul Canonicilor, o construcție din 10 clădiri.

Vis-a-Vis de Bazilica romano-catolică, pe strada ce poartă același nume, se află un complex arhitectural format din 10 clădiri înșiruite. Acestea au fost construite în mai multe etape pe parcursul a o sută de ani. Șirul Canonicilor este creația arhitectului  F.A. Hillebrandt din perioada 1758-1875.
Arhitectura barocă , cele 57 de arcade și coridorul lung de 250 de metri ce unește 10 clădiri fac ca această construcție să fie una dintre cele mai importante și reprezentative obiective istorice ale orasului Oradea.

Primul canonic care și-a construit o casă în această zonă a fost János Alapy, mai precis el construind casa de la numărul 7 în a doua jumătate a anilor 1750. In următorii 10 ani au mai fost contruite încă două case, cea de la numărul 9 și cea de la numărul 15. La cererea episcopului Ádám Patachich între casele acestor canonici s-a dorit construirea edificiului noului seminar mult mai aproape de bazilica nou ridicată.

Un document juridic din anul 1771 atestă faptul că existau deja patru case iar trei erau in construcție. Ansamblul baroc este întregit de încă trei clădiri după aproape o sută de ani. In 1863 au fost terminate casele de la numerele 11 și 13 iar în 1875 a fost finalizată ultima casă și anume cea de la numărul 19.

Printre persoanele de renume care au locuit în aceste clădiri se remarcă canonici erudiți și reprezentanţi de seamă ale începuturilor istoriografiei de artă şi arheologiei maghiare, sau cercetători celebri ai istoriei bisericeşti cum ar fi: Flóris Rómer, Arnold Ipolyi, Vilmos Fraknói, János Karácsonyi sau Vince Bunyitay .

În prezent în casele ce alcătuiesc Șirul Canonicilor se află Parohia Catedralei, reşedinţa episcopului pensionat Tempfli József, Centrul Diecezan pentru Tineret sau Policlinica Caritas, unde pot fi trataţi orădeni cu venituri mici.

Şirul Canonicilor mai găzduieşte şi un internat de elevi , sediul Asociaţiei Caritas Catolica, organizaţie menită să-i ajute pe bihorenii aflaţi în dificultate , un birou de turism religios, administrat tot de Episcopia Romano-Catolică pentru a-i ghida, în primul rând, pe cei aproximativ 50.000 de turişti din felurite ţări care se opresc anual să viziteze catedrala romano-catolică cât și galeria de arte Tibor Erno, asociaţia Viaţă cu autism, o librărie şi un magazin cu obiecte bisericești.

Sursă informații: oradea.travel

Foto sus: Tudor Vâșcan – Photographer