Secretele unor clădiri istorice din Oradea

de |

Secretele unor clădiri istorice din Oradea.

Vi s-a întâmplat vreodată să vă plimbați pe străzile urbei, să ridicați privirea spre etajul superior al unei clădiri și să observați câte un detaliu care nu l-ați mai văzut acolo? Să descoperiți ceva nou de fiecare dată când analizați palatele și casele vechi de peste 100 de ani din Oradea? Azi ne propunem să prezentă și să explicăm detaliile de pe câteva obiective turistice sub forma unor clădiri istorice din Oradea.

Palatul Miksa Moskovits.

Începem cu Palatul Miksa Moskovits, care poarta semnătura arhitectului Kálmán Rimanóczy junior. Sigur o știți, clădirea aceea minunată de pe Republicii-colț cu Parcul Traian cu frizeria de la parter și acel turn minunat decorat cu motive florale.

Ei…dacă priviți mai atent la detaliile de pe acel turn, veți vedea că în balcon, deasupra ușii sunt prezente două elemente prin care inginerul Miksa Moskovits a dorit să-și arate ocupația și interesele: un compas cu o roată zimțată, care simbolizează ocupația de bază a proprietarului (aceea de inginer), respectiv sceptrul lui Mercur, zeul Mercur fiind patron comercianților (pe lângă alte domenii care le patrona), fiindcă domnul Moskovits era și comerciant.

Casa Poynar.

O altă oprire o facem la Casa Poynar, care la început se prezenta ca o locuință umilă a unei vechi familii aromâne cu origini nobile, angrenată și ea în circuitul comerțului. Vorbele vremii spun că această familie a intrat în conflict cu Kálmán Rimanóczy senior care dorea să cumpere (în prima parte) casa și terenul. Mai ales că el își deschisese deja hotelul, restaurantul și băile, iar locuința familiei Poynar nu ar fi fost o imagine plăcută pentru zonă.

Refuzând să vândă, Rimanóczy a venit cu oferta de a proiecta el o nouă clădire pentru familia Poynar, însă mândria l-a făcut pe capul familiei să-l aleagă ca arhitect pe Sztarill Ferencz, care deja terminase de construit Palatul Sztarill, actualul Hotel Astoria. Dacă aruncăm o privire la cele două opere arhitecturale ale maestrului Sztarill, vedem că acestea seamănă foarte bine, Casa Poynar fiind o replică mai mică a hotelului, fiind desigur decorată pe baza bugetului familiei contractoare.

Deutsch

Ori de câte ori trecem pe strada Vasile Alecsandri, e aproape imposibil să nu ne atragă privirea clădirea fostului magazin de sticlărie Deutsch unde între 1960 și 1990 a funcționat magazinul cu articole pentru copii, Gulliver. Clădirea comandată de Deutsch Károly pentru a servi ca magazin de desfacere pentru produsele confecționate la Fabrica de Sticlă din Pădurea Neagră, are multe necunoscute. Arhitectul nu este cunoscut 100%, unii atribuindu-i clădirea lui Sztarill Ferencz.

Ce-i sigur e faptul că aparține stilului secesion și că (legenda spune) în momentul decorării exterioare, arhitectul ar fi luat un cojoc al unui muncitor din fabrică și ar fi imprimat motivele florale de pe acestea pe clădire. Clădirea astfel se prezintă azi ca o grădină de flori necolorată, cu motive folclorice slovace, fiindcă meșterii sticlari de la Pădurea Neagră erau descendenți ai coloniștilor slovaci aduși de habsburgi în Bihor cu un secol în urmă.

Vom reveni și cu mai multe secrete, într-un articol viitor, despre alte clădiri istorice din Oradea.

Un articol scris de drd. Sebastian Ciceu.

Fotografie realizată de Claudiu Oros.