Secretele din turnul cu ceas

de |

Secretele din turnul cu ceas.

Te afli în centrul orașului. E agitație și multă lume forfotă în toate direcțiile. Ceasul arată fix si binecunoscutul imn al lui Iancu iți răsună în urechi. Îți îndrepți privirea spre turnul cu ceas al primăriei. Știi că atâta timp cât turnul va dăinui, imnul lui Iancu va fi nemuritor pentru Oradea.

Căutând în arhivele orașului afli că întreaga clădire a primăriei a fost ridicata în doi ani 1902-1903. Ridici privirea și încerci de la baza turnului să-i vezi vârful. Totul are o înălțime de aproape 50 de metri. Intri pe poarta principală a turnului și descoperi că sunt patru nivele, dintre care trei de panoramă.

Treptele multe te duc la primul nivel. Aici se află mecanismul orologiului care bate la ore fixe intonând Imnul lui Iancu. Mintea strălucită a ceasornicarului Mezey Dezső a construit aparatura ceasului la începutul sec XX. Cu uimire afli că și aici războiul din 1944 și-a lăsat amprenta, cadranul ceasului păstrând urme de gloanțe. Totodată, acoperișul și zidul turnului au supraviețuit celor două incendii, primul în 1917, iar la doilea în 1944.

Foto: Ștefi Curila Photography

Tot la fel de multe trepte te duc spre cel de al doilea nivel. Aici te poți imagina un pompier din anul 1904 , care anunța prin bătăi de clopot locul în care izbucneau incendiile în oraș. Pentru Orașul Nou 2 bătăi, Vest Olosig (ret) 3 bătăi, Est Olosig 4 bătăi, Velenţa 5 bătăi şi Velenţa-Sud 6 bătăi.

La nivelul al treilea sunt montate pe parapetul balconului mai multe ciocane uriașe, care bat de câte trei ori la fiecare sfert de oră.

Ultimul nivel te încântă cel mai mult pentru că îți oferă o panoramă asupra centrului și cu ajutorul unui telescop poți observa în detaliu obiectivele turistice din zonă. Turist sau locuitor al acestui oraș te strădui să nu ratezi o vizită în turnul primăriei, care are atât de multe de oferit.

Foto: Alexander von Stauffenberg

Foto sus: Renata Pelea.

Un articol de Andreea Goldea.