Rimanóczy Kálmán junior – omul care a dat formă orașului Oradea

de |

Rimanóczy Kálmán junior – omul care a dat formă orașului Oradea

Rimanóczy Kálmán junior ocupă o poziție exponențială în viața orașului la începutul secolului XX. Puterea sa de muncă interminabilă, la care se adaugă un talent nativ, au ajutat la transformarea peisajului urban al minunatului oraș de pe Crișul Repede. Rimanóczy Kálmán junior descindea dintr-o familie venită din Kaposvár (Ungaria), tatăl său, Rimanóczy Kálmán, a fost chemat să lucreze în Oradea, fiind și el arhitect.

Tânărul Rimanóczy face liceul la Oradea și își continuă studiile la Politehnica din Berlin. În 1892 obține diploma de arhitect și se mută în Budapesta pentru a-și desăvârși studiile făcând practică în atelierul arhitectului Czigler Gyözö. Întors în Oradea, preia conducerea companiei de construcții și a fabricii de mobilă Rimanóczy, practicându-și între timp și meseria. Își începe munca adoptând stilul eclectic istoricist, cochetează și cu neoclasicismul, dar încet încet semnătura sa va căpăta influențele art nouveau cu influențele specifice studiilor sale germane…Jugendstil.

De munca lui se leagă clădirea Primăriei, unde exista din 1742 un palat episcopal ridicat de episcopul Csáky Miklós, Palatul Finanțelor Publice, Spitalul de Neuropsihiatrie, Baroul, Palatul Apollo (pe locul fostului han Apollo), Palatul Stern, respectiv Palatul Moskovits Miska.

Tot de mâna sa au fost semnate și planurile Bisericii „Pogorârea Sfântului Duh”, respectiv Palatul Episcopal Greco-Catolic, construit la inițiativa ilustrului episcop Demetriu Radu. Nu în ultimul rând, arhitect fiind, Rimanóczy Kálmán junior și-a proiectat și construit cele două imobile din Oradea în care a locuit: Palatul Episcopiei Ortodoxe, respectiv Palatul Rimanóczy sau „Casa venețiană”, cum mai e cunoscută clădirea de pe Republicii în stil neogotic.

 

Viziunea artistică și arhitecturală a tânărului Rimanóczy a dat un aer occidental orașului prin abordarea stilului art nouveau, construind clădiri care înfrumusețează și astăzi orașul nostru.

Articol realizat de drd. Sebastian Ciceu.

Fotografii: Mădălina Toderaș,

instagram.com/mark.photography21

instagram.com/vali_mada/