Revista Vice a enumerat 7 motive pentru care „Oradea e mișto”
Odată cu apariția reportajului de la Pro Tv despre dezvoltarea Oradiei, subiectul a ajuns unul de interes. Deși critică ușor reportajul, cei de la revista Vice, mai exact Marius Ghenț, enumeră într-un articol 7 motive pentru care „Oradea e mișto”, și care nu au apărut în reportajul respectiv.
Eh, dăm și noi citire de la Vice și le menționăm pe scurt aici. Care sunt punctele forte ale Oradiei privite prin ochii tinerei generații? Am ales să le enumerăm într-o ordine aleatorie, fără o anume importanță. No, hai să vedem de ce e mișto Oradea noastră:
-
Sporturile din Oradea sunt occidentale
Potrivit Vice, nu doar aspectul orașului a devenit mai occidental, ci și sporturile de performanță. „Oradea are o echipă de polo care e la modul obiectiv cea mai bună din România. Din 2006, CSM Digi Oradea a câștigat nouă titluri naționale consecutive. Anul trecut a jucat într-o finala europeană. (…) A doua cea mai apreciată echipă sportivă din oraș e cea de baschet, care în urmă cu doi ani a câștigat campionatul național și de atunci e mai tot timpul în primele poziții din clasament. Dacă vrei să spargi semințe pe stadion, nu prea ai unde aici, dar poți să mergi la bazin sau la Arena „Antonio Alexe” dacă vrei să vezi sport de calitate.”
2. Localul Moszkva
Toți orădenii cunosc localul. Unii îl frecventează des, alți la evenimente speciale, iar alții nu consideră că e genul lor. Vice îl descrie ca „ localul maghiar cu nume de capitală rusească unde se întâlnesc hipsterii din toată lumea. Aici cântă multe trupe și artiști din Ungaria, dar e și principala oprire a trupelor din România. Procentajul e foarte apropiat. Dar cea mai faină chestie la Moszkva e că poți să mergi și singur în local, că sigur o să te împrietenești cu cineva la băute. Lumea e super prietenoasă. Am ajuns la un moment dat să beau la masă cu un canadian, nigerian, un tip din Dubai și altul din Afghanistan. Mulți au venit în Oradea, pentru că e mai ușor să faci Medicina aici decât în străinătate.”
3. Orădenii maghiari și cei români conviețuiesc într-o atmosferă de prietenie
Marius Ghenț scrie că „Românii din Oradea au rude maghiare. La fel stă treaba și invers. O să găsești unguri care vorbesc perfect limba română. Nu ți-ai da seama de naționalitatea lor, dacă nu te-ai uita în buletin. În consecință, pentru un om care a crescut aici, trust me, nimănui nu-i pasă ce naționalitate ai”. Ne dorim să existe cât mai multă înțelegere în Oradea, și oamenii să nu fie influențați de orice fel de propagandă împotriva altor etnii. #pace si #intelegere
4. Muzica electronică mixată de orădenii get-beget
Dacă nu sunteți fan muzică electronică, probabil nu îi știți pe orădenii de la Dinsubsol. Dar dacă acest gen de muzică este printre preferatele voastre, sigur i-ați auzit măcar o dată pe artiștii de la Dinsubol. În Vice se menționează că „Artiști precum Motiv, Albui, Crisstia, Robinski sau Strigoi au mixat constant în cadrul evenimentelor Dinsubsol. Au început încet să iasă din Oradea și să mixeze și în alte orașe importante din România. Apropo, Dinsubsol se identifică foarte mult cu orașul de pe Criș. Au scos și tricouri cu cetatea din Oradea, ceea ce dovedește că pentru ei e foarte importantă și promovarea orașului. Nu vezi așa ceva în alte orașe.”
5. Festivalul Internațional de Teatru Oradea
„Cluj-Napoca are TIFF-ul, Oradea are FITO. Până acum cinci ani, Festivalul Internațional de Teatru Oradea nu exista. Înainte era doar Festivalul de Teatru Scurt Oradea, singurul festival din România dedicat pieselor dintr-un singur act, unul dintre cele mai longevive din țară. Primul a avut loc în 1976. Cu toate că s-a unit cu alte categorii, Teatrul Scurt rămâne principala atracție din cadrul festivalului.” Aici, menționez și eu, în calitate de fan înrăit al teatrului, mă bucură tare mult că am ocazia să văd trupe și piese din toată țara, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru Oradea. În ediția 2017, eram ca un copil uitat în magazinul cu dulciuri. Nu știam ce să aleg din oferta faină de piese.
6. „De aici pleacă internetul tău”
„Teszari, al treilea cel mai bogat om din România, e și patronul posturilor de televiziune Digi24, DigiSport și toate celelalte care au cuvântul „digi” în față. Dacă-ți place să vezi etapa campionatului național de fotbal, lui trebuie să-i mulțumești. Cea mai mare contribuție a lui e că a băgat fibră în toată țara și internet gratuit prin hotspot-uri. Dacă ești client RCS-RDS și vrei să te conectezi la internet moca, o poți face prin centrul Oradiei fără probleme.”
7. Cel mai cunoscut și important luptător de MMA din istoria României a rămas în Oradea
Este vorba desigur despre Sandu Lungu. „Un fost campion mondial la judo, Sandu Lungu e și singurul român care a luptat în Pride, cea mai mare organizație de MMA din lume la vremea respectivă. (…) Partea faină e că nu s-a mutat din Oradea, ci și-a deschis și o sală de antrenamente aici. Te poți antrena cu cel mai mare bătăuș din istoria României, aici.”
Articolul din Vice îl puteți citi aici.
Foto sus: Adam Freundlich