Prima premieră din stagiunea 2018/2019 a Teatrului Arcadia

de |

Prima premieră din stagiunea 2018/2019 a Teatrului Arcadia

 

Teatrul pentru Copii și Adolescenți Arcadia are bucuria de a invita spectatorii mici și mari la prima premieră a stagiunii 2018/2019: „Regele Smoc de Barbă”, o dramatizare după celebra poveste a Fraților Grimm, realizată de Szabó Attila și tradusă de Florian Silaghi, în regia lui Hanyecz Debelka Róbert.

Duminică, 23 septembrie, de la ora 11.00, în Sala Arcadia, va avea loc premiera spectacolului Regele Smoc de Barbă – o poveste despre maturizare, iubire și adevăratele valori care dau culoare vieții, dedicată copiilor cu vârste mai mari de șase ani.

În vremuri demult apuse, peste o țară îndepărtată, domnea un rege a cărui fiică, Fiammetta, era de o frumusețe neasemuită. Prințesa era, însă, și trufașă, iar când i-a venit vremea măritișului, niciun pețitor nu i-a fost pe plac. Supărat din pricina comportamentului fiicei sale, care jignea amarnic toți pretendenții, regele se hotărește să o dea de nevastă primului cerșetor care se va apropia de castel. În ciuda rugăminților fierbinți ale fetei, regele va fi neînduplecat, iar Fiammetta se va muta într-o cocioabă din regatul lui Smoc de Barbă. Prințesa va învăța lecția umilinței, nevoită fiind să se obișnuiască cu munca și cu hărnicia. Va învăța să aprecieze adevăratele valori și va afla, la final, că doica i-a pregătit o surpriză, iar cel care a luat-o de nevastă nu e chiar un cerșetor….

Spectacolul propus pe scena Arcadiei ia naștere sub bagheta regizorului Hanyecz Debelka Róbert. care a ales să recreeze atmosfera de basm alături de compozitorul Csernák Zoltán Samu și de scenograful Albert Alpár.

„Povestea Fiammettei este o frumoasă metaforă a maturizării. Ea ne relevă parcursul firesc pe care-l are orice copilă care se transformă în femeie, nu prin căsătorie, ci prin responsabilitățile pe care și le asumă. În spectacol, Fiammetta va rămâne singură în căsuță, ziua și noaptea, și va învăța de la soțul ei, un mentor simbolic care-i trasează îndatoririle, o lecție despre toleranță, răbdare și perseverență. Regele Smoc de Barbă este, defapt, basmul care ne relevă drumul inițiatic al preadolescenței și care ne îndeamnă să ne orientăm nu spre mirajul unor frumuseți exterioare, ci spre adevărata frumusețe care se naște în sufletul și în caracterul unui om”, a explicat Hanyecz Debelka Róbert.

Pentru a sublinia mai bine tema maturizării, regizorul i-a dat actriței Consuela Egyed misiunea de a-și construi personajul în joc dublu, actor păpușar și actor, trecând, scenă după scenă, din ipostaza artistului care dă viață păpușii, în ipostaza actorului clasic, care îmbrățișează la căderea cortinei o păpușă, simbol al copilăriei ce tocmai a apus.

Alături de Consuela Egyed, în distribuție se regăsesc actorii: Patrick Negrean, Zentania Lupșe, Armanca Serac și Alexandru Pop.

Biletele sunt puse în vânzare la Agenția de Bilete a teatrului (de marți până vineri în intervalul orar 12:00 – 18:00, iar în weekend între orele 10:00-13:00) și online pe http://www.biletmaster.ro/.

Următoarea reprezentație va avea loc sâmbătă, 6 octombrie, de la ora 11.00.