Prima peșteră cu acces pentru persoane cu dizabilități, în Bihor

de |

Premieră în Bihor: prima peșteră cu acces pentru persoane cu dizabilități.

Județul Bihor urmează să aibă parte de o premieră: Peștera Unguru Mare din Șuncuiuș va deveni prima din țară cu acces pentru persoane cu dizabilități. Momentan, Primăria Șuncuiuș caută surse de finanțare a proiectului de reamenajare.

Peștera Unguru Mare se află la o distanță de 60 de km de Oradea. Este unul dintre principalele puncte de atracție din județul Bihor. Mai este cunoscută și sub denumirile de Peștera Ungurului sau Peștera de la Bolhac. Impresionează încă de la intrare, care este reprezentată de o arcadă largă, de 32 de metri înălțime și 22 de metri lățime.

Din păcate, persoanele cu dizabilități nu se pot bucura de accesul în peșteră, în ciuda dorinței lor. Acest lucru se întâmplă din cauză că puntea spre peșteră și configurația terenului nu le permite accesul.

Structura peșterii face ca aceasta să fie candidatul potrivit pentru o astfel de lucrare. Traseul este relativ plan și destul de scurt, nu prezintă prea multe urcușuri și coborâșuri.

Pentru a îmbunătăți situația, proiectul de reamenajare va viza puntea, sistemul de iluminat și traseul.

Proiectul este aproape gata. Primăria Șuncuiuș caută acum surse de finanțare, după ce, acum doi ani, administrația locală a pierdut fonduri pentru că nu îndeplinea toate condițiile. A avut o tentativă de a accesa fonduri europene, dar a fost nevoie să abandoneze. Momentan, nu se știe ce fonduri vor fi accesate.

După reamenajare, care va costa în jur de 80 de mii de euro, Peștera Unguru Mare va fi prima din țară care va permite acces pentru persoane cu dizabilități, și una dintre puținele din Europa cu această facilitate.

Sursă informații aici.

Sursă fotografie aici.