de |

Teatrul Regina Maria are deosebita plăcere de a anunța premiera națională a spectacolului Baraca, de Aiat Fayez, care se bucură de semnătura regizorală și cea scenografică a lui Tudor Lucanu. Premiera va avea loc sâmbătă, 11 martie, de la ora 19:00, la Sala Arcadia.

Autorul piesei, Aiat Fayez (n. 1979), este un dramaturg contemporan de origine iraniană, care imigrează la Paris pentru a studia filosofia. Puțin după ce publică primul său roman, în 2009 – „Cycle des manières de mourir”, ce tratează tema străinului din perspectiva imigrantului – se mută la Viena, unde se va dedica întru totul scrisului. Publică încă două romane și scrie câteva piese de teatru care au succes și atrag atenția inclusiv oamenilor de teatru francezi. Astfel, în 2015, la propunerea regizorului Ludovic Lagarde, scrie textul Baraca, special pentru proiectul TERRORisms, iniţiat de „Uniunea Teatrelor din Europa” şi finanţat de Programul Europa Creativă, care a fost pus în scenă la Teatrul de Comedie din Reims.

La Oradea textul Baraca va fi montat în premieră națională și va beneficia de viziunea regizorală a lui Tudor Lucanu, un tânăr plurivalent, care a cucerit scena teatrului românesc atât ca regizor, cât și ca actor și scenograf. Succesul său s-a concretizat în câteva premii importante, dintre care amintim premiul pentru cel mai bun regizor și cel mai bun spectacol în cadrul Festivalului de Teatru Scurt din Oradea, pentru spectacolul „Ești un animal, Viskovitz” și, tot în cadrul aceluiași festival, premiul pentru cel mai bun regizor pentru spectacolul „Emigranţii”, producţie a Teatrului Naţional Cluj-Napoca.

Spectacolul Baraca prezintă povestea a doi bărbați francezi, Mare şi Mic, care nu au prea multe perspective profesionale și se hotărăsc să creeze bombe artizanale în oale sub presiune. Iniţiativa lor, aparent fără şanse prea mari de reuşită, se transformă într-o adevărată afacere pe măsură ce experimentele dau roade şi li se alătură câţiva parteneri de nădejde. Îşi creează relaţii cu lumea islamică şi beneficiază de sprijinul tacit al autorităţilor franceze. Pentru a camufla laboratorul ilegal de creat bombe, denumit simplu „Baraca”, înfiinţează în faţa fabricii un magazin pentru comercializarea măştilor de gaze, ce devine, în mod paradoxal şi absolut ironic, principalul furnizor al ministerului Sănătăţii.

Din distribuție fac parte actorii Alexandru Rusu (Mare), Pavel Sîrghi (Mic), Alina Leonte (Virginia), Ciprian Ciuciu (Bosco), George Dometi (Chinezu’) și Sorin Ionescu (Marwani).

Cei care nu pot ajunge la premieră sunt așteptați la următoarele reprezentații ale spectacolului, care vor avea loc miercuri, 15 martie – în cadrul campaniei UNITER ”Artiștii pentru artiști” – și sâmbătă, 25 martie, de la ora 19:00, la Sala Arcadia.

Biletele s-au pus în vânzare la Agenţia de Bilete a Teatrului de marți până vineri în intervalul orar 10:00 – 19:00, iar în weekend între orele 10:00-13:00. Puteţi achiziţiona bilete şi cu o oră înainte spectacol sau online pe www.biletmaster.ro. Pentru informaţii suplimentare şi rezervări de bilete, vă invităm să sunaţi la numărul de telefon: 0259/440.742. Atenție! Spectacolul nu este recomandat persoanelor sub 16 ani!

CITEȘTE ÎNTREGUL COMUNICAT DE PRESĂ APĂSÂND AICI

Premieră națională la Teatrul Regina Maria: Baraca

[adsanity_group num_ads=1 num_columns=1 group_ids=337 /]