Povești cu oameni mari din Oradea – Iosif Vulcan
Oradea a avut parte de câteva creșteri culturale importante de-a lungul istoriei, un astfel de timp este creionat când Iosif Vulcan stabilește redacție revistelor sale aici. Nume cunoscut pentru orădeni, dar și pentru o istorie pornind din secolul al XIX-lea, până astăzi.
Începuturi
Personalitate marcantă, atât pentru epoca pe care a reprezentat-o, printr-o activitate fructuoasă și cu un rol pozitiv în viața culturală, socială și națională, cât și pentru istoria pe care a creat-o prin aportul său. Considerat „nașul literar” al lui Mihai Eminescu, deoarece îi publică prima poezie în revista sa, schimbându-i numele din Eminovici în Eminescu. Iosif Vulcan s-a născut la data de 31 martie 1841 în comuna Holod, făcând parte dintr-o familie de vechi și valoroși cărturari, luptători pentru drepturile naționale și pentru prosperitatea culturii românești. Printre aceștia amintim pe Samuil Vulcan, episcopul Oradiei, Petru Maior și Ion Trifu.
Prima întâlnire cu școala o are la Leta-Mare, unde tatăl acestuia preoțește timp de 36 de ani, urmând cursurile primare între anii 1847-1851, continuând apoi la liceul romano-catolic al călugărilor premonstratens din Oradea până în anul 1859, când Iosif Vulcan termină liceul. Facultatea de drept din Budapesta este alegerea pe care tânărul o face, însă acesta are o afinitate spre literatură și nu spre științele juridice.
Debut literar
Debutul îl are în Gazeta Transilvaniei, unde Iacob Mureșanu îi publică două poezii, Cîte stele sunt pe cer și Trist, mai trist, tot mai trist. L numai 21 de ani numele său devine cunoscut în presa românească a vremii din Ungaria. Studiile universitare le finalizează în vara anului 1863 rămânând în Budapesta. Acolo s-a dedicat gazetăriei, activității culturale și literare, domenii pe care le experimentase deja.
În ianuarie 1865, după retragerea lui Gheorghe Ardelean, Iosif Vulcan devine proprietar, editor și redactor al Umoristului. Aceasta a fost una dintre primele reviste umoristice-satirice românești din Ungaria. Sub conducerea lui Iosif Vulcan, revista are meritul de a fi printre primele publicații care au inițiat concursuri literare pentru sprijinirea și îmbrățișarea tinerelor talente.
Tot în anul 1865 întemeiază revista Familia. Scopul acesteia fiind de a răspândi cultura românească în Transilvania, revistă în care îi este publicată prima poezie a lui Mihai Eminescu, „De-aș avea”. Iosif Vulcan este și redactorul unor calendare de o mare popularitate în epocă, Calendarul Umoristului. Acestea erau renumite pentru umorul și caricaturile de bună calitate, precum și pentru numeroasele lecturi interesante.
Anul 1875 este remarcat pentru inițierea revistei Șezătoarea, apărând la Budapesta și în Oradea, purtând subtitlul de Foaia poporului român, fiind concepută ca o publicație destinată lumii satului. La sfârșitul primul an de apariție, redactorul revistei mărturisea, „La întemeierea ei scopul meu a fost răspândirea iubirii de citire în popor”. Revista a devenit în scurt timp una dintre cele mai populare reviste de acest tip a vremii, făcându-și apariția într-un tiraj de 1800 exemplare.
Aportul cultural în Oradea
Oradea devine casa celor două reviste, bucurându-se de o creștere culturală, datorită redactorului lor mereu activ, inventiv și întreprinzător. Vulcan este ales membru al celor mai cunoscute societății locale precum, Crucea Roșie, Societatea Szigligeti, Societatea de arheologie și istorie din Oradea.
În 1897 susține înființarea Băncii Bihoreana, acesta având un rol însemnat în propășirea economică a românilor bihoreni. Iosif Vulcan desfășoară și în ultima etapă a vieții sale o bogată activitate culturală, stingându-se din viață în 8 septembrie 1907, la vârsta de 66 de ani, în Oradea.
Iosif Vulcan a reușit să aducă cultura mai aproape de poporul român și în special de Oradea. El a dezvoltat beletristica națională, precum și cunoașterea dintre unguri și români pe calea literaturii. A fost personalitatea care a încurajat tinerii scriitori, deschizător de drumuri și cel care a investit în viitorul țării.
În anul 1965 a fost ridicat în cinstea sa Muzeul memorial Iosif Vulcan. Acesta este situat în centrul orașului, fiind aproape de malul Crișului Repede, de care îl desparte doar un mic parc, loc în care se poate vedea și astăzi statuia lui Iosif Vulcan. Oradea îl onorează și prin Colegiul Național „Iosif Vulcan”, dar și prin strada ce îi poartă numele.
Articol realizat de Ioana Voichescu.