Primul eveniment din cadrul proiectului Drumul Bisericilor de lemn desfășurat sâmbătă, 10 septembrie 2016, s-a bucurat de succes.
Peste o sută de bicicliști de toate vârstele au participat la evenimentul „Redescoperim Bihorul pe bicicleta – Biserici de lemn”. Cei care au răspuns inițiativei Agenției de Management al Destinației Bihor au străbătut peste 40 de kilometri pe bicicletă, vizitând astfel și patru biserici de lemn, situate în localitățile Tilecuș, Vârciorog, Fâșca și Hotar.
Turiștii au fost întâmpinați de localnici cu produse tradiționale și cu fructe de sezon. De pe mesele ornate cu țesături tradiționale și aranjate la umbră în curtea bisericilor nu au lipsit plăcintele, pancovele, brânzoaicele, sarmalele, brânzeturile, merele, strugurii și nici băuturile tradiționale. Cu aceeași ocazie, excursioniștii au putut să admire câteva straie și dansuri populare de pe Valea Crișului Repede.
Istoria localităților și informații despre arhitectura celor patru lăcașe de cult au fost prezentate de către preoții parohi sau de către profesori de istorie ai locului.
Evenimentul a avut ca și scop promovarea bisericilor de lemn din județului Bihor, susținerea producătorilor locali, popularizarea preparatelor culinare din fiecare zonă și nu în ultimul rând, încurajarea cicloturismului în județul Bihor.
Pe biciletă – au redescoperit Bihorul
Turiștii au pornit pe traseu imediat după ora 9:00 din fața stației de tren Tileagd, nu înainte de a asculta recomandările făcute de către agentul șef principal de poliție Marius Marina. Acesta le-a recomandat bicicliștilor „să respecte regulile de circulație, să meargă pe partea dreaptă a drumului și să poarte cască și vestă reflectorizantă”.
Primul popas a fost făcut în satul Tilecuș unde a fost vizitată biserica de lemn construită în anul 1785 și unde au fost degustate preparate locale. Profesorul Iosif Tarcea le-a povestit celor prezenți despre istoria localității și despre tehnica tradițională folosită de constructori.
„Meșterii au cioplit lemnul cu mare grijă și l-au îmbinat după modelul cozii de rândunică. Talpa bisericii, fundația a fost făcută din piatră de râu pentru a rezista umidității”.
Drumul până la Vârciorog a fost provocator. Pantele cu o înclinație între 8% și 10% au antrenat mușchii turiștilor. Aceștia, au fost așteptați din loc în loc de primarul comunei Vârciorog cu apă rece. Odată ajunși în curtea bisericii din Vârciorog efortul le-a fost răsplătit cu bunătăți gătite de către localnici. După ce s-au bucurat și aici de ospitalitatea comunității, drumeții au participat la o lecție de istorie în aer liber. Orator a fost profesorul Iosif Gomboș.
Deși aflat în pensie de ceva vreme, bătrânul profesor a reușit să-i țină atenți pe cei prezenți aproape o oră cu povestiri despre bisericile de lemn din Vârciorog și Fâșca.
Ziua a continuat cu o coborâre spectaculoasă spre Fâșca și o urcare către biserica de lemn (1759) din sat, situată pe un vârf de deal. Aici turiștii s-au răcorit cu felii de lubeniță și fructe aduse de săteni. După o scurtă odihnă au vizitat biserica de lemn despre care se spune că „bârnele de lemn folosite la construcție au fost tăiate cu o singură unealtă – toporul”. Cei care au avut răbdare au imortalizat priveliștea oferită de peisajul rural pastelat de arșița începutului de toamnă.
Biserica de lemn din Hotar (1714) a fost ultimul lăcaș de cult vizitat. Situată în afara satului pe vechea vatră a localității și proaspăt renovată la exterior, această biserică a servit drept loc de adăpost pentru moțul Horea, care „a stat în turla bisericii câteva săptămâni în periplul lui spre Viena”, le-a spus vizitatorilor Popa Dumitru (Burescu), ghidul local. Tot el a povestit și despre efortul cu care cu câteva sute de ani în urmă strămoșii „hotărenilor” au adus lemnul de gorun din pădurile învecinate: „lemnul de stejar a fost adus cu un car tras de patru boi, iar dacă un animal ceda, acesta era sacrificat și înlocuit cu altul”.
La Hotar, turiștii osteniți după 30 de kilometri de pedalat și-au recăpătat forțele cu ajutorul mâncărurilor tradiționale oferite de localnici la Căminul Cultural. Aici primarul comunei Țețchea, împreună cu preotul ortodox Horațiu Bocșan le-a povestit celor prezenți despre comună și despre obiectivele turistice din zonă.
Turiștii pot fi atrași în Bihor prin aceste evenimente
Dan Suciu preotul paroh din Tilecuș a spus că „aceste evenimente în care sunt promovate lăcașurile de cult și gastronomia locală ar trebui organizate cât mai des. Este un prilej pentru a dezvolta comunitatea”.
„La noi în Vârciorog turiștii sunt bineveniți. Biserica de lemn, ospitalitatea localnicilor și peisajele naturale sunt aici și vor fi transmise mai departe cu ajutorul acestor evenimente, pe care le dorim cât mai dese”, a spus preotul ortodox Florin Gherman, parohul bisericii din Vârciorog.
„Apropierea de tradițiile și credința oamenilor se poate face prin cunoaștere și călătorie. Faptul că toți acești turiști s-au ostenit să ajungă până la noi în Hotar ne face să credem că astfel de inițiative merită să fie susținute. Avem ce oferi turiștilor”, a mărturisit celor prezenți Horațiu Bocșan, preotul ortodox din Hotar.
Preotul Laurențiu Lazăr, reprezentantul Episcopiei Ortodoxe Română a Oradiei și al Asociației Filantropia Oradea, a spus că „astfel de inițiative nu trebuie să se oprească aici. Patrimoniul cultural religios și tradițiile locale pot atrage turiști. Descoperirea bisericilor de lemn este un prilej de a ne cunoaște pe noi înșine și de a intra în contact cu frumusețea mediului rural”.
Evenimentul „Redescoperim Bihorul pe bicicletă – Biserici de lemn” a dus la „stabilirea unor legături extraordinare între comunitățile locale și vizitatori (antreprenori, reprezentanți ONG, media, tineri) și suntem convinși că împreună putem crea un mediu optim pentru un turism responsabil, pentru potejarea ecosistemului și biodiversității și pentru promovarea valorilor culturale ale județului Bihor”, a declarat Ovidiu Secară, președintele Asociației Unanimis.
Crearea acestui circuit turistic cuprinde mai multe activități: identificarea lăcașelor de cult reprezentative, identificarea infrastructurii din imediata apropiere, acces, semnalizarea turistică, identificarea unor persoane care să poată oferi turiștilor ghidaj, stabilirea unui program de vizitare, realizarea unei pagini web și a unei aplicații pentru telefoanele mobile.
Agenția de Management al Destinației Bihor consideră că circuitul turistic „Drumul Bisericilor de lemn din Bihor” poate deveni pentru comunitățile locale și operatorii de turism, o sursă de venit importantă, dar și un model de păstrare a tradițiilor. În acest sens, împreună cu reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române și administrațiile locale, am identificat în interiorul comunităților meșteri populari și producători care pe viitor vor asigura turiștilor suveniruri și gustări reci”.
Introducerea bisericilor de lemn pe lista monumentelor UNESCO și ulterior pe lista unor circuite turistice europene va aduce un plus de valoare turismului din județul Bihor.
Cicloturismul
Prin evenimentul „Redescoperă Bihorul pe bicicletă – Biserici de lemn”, Agenția de Management al Destinației Bihor susține inițiativele de înființare a traseelor de cicloturism.
Potențialul cicloturistic al județului Bihor este ridicat din toate punctele de vedere, atât pentru cicloturismul „de șosea” cât și pentru cicloturismul montan (mountain biking recreativ și turistic).
Pe lângă relieful favorabil, care oferă peisaje impresionante și variate, cicloturismul beneficiază în Bihor și de un patrimoniu cultural deosebit. Accesul spre obiectivele turistice este deschis în mare parte tuturor posesorilor de biciclete, facilitând astfel crearea unei rețele de trasee diverse, care să aducă în prim plan cât mai multe atracții turistice naturale și antropice.
Evenimentul a fost organizat de Agenția de Management al Destinației Bihor, Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei și Consiliul Județean Bihor împreună cu Primăria Comunei Tileagd, Primăria Comunei Vârciorog, Primăria Comunei Țețchea, Asociația Filantropia Oradea, Asociația Unanimis și a fost sprijinit de către CFR Oradea și Inspectoratul Județean de Poliție Bihor prin Secția de Poliție Rurală 7 Tileagd și Serviciul Rutier.
Fotografii realizate de Gabriel Bonaciu și Vasile Gheorghe