Peste munți și prin pădure redescoperim patrimoniul turistic

de |

Agenția de Management al Destinației Bihor are misiunea de a pune în valoare patrimoniul turistic, natural și antropic din județul Bihor.

În centrul preocupărilor constante ale agenției se regăsesc crearea de oferte turistice integrate, realizarea de proiecte și strategii pentru dezvoltarea sectorului turistic, eficientizarea serviciilor turistice și îmbunătățirea dialogului dintre turiști, operatorii din domeniu, administrația publică locală, sectorul academic și societatea civilă.

În acest sens Agenția de Management al Destinației Bihor, Asociația pentru Dezvoltare Comunitară Codru Moma și Primăria Vașcău vă propune o altă variantă de a vă petrece un week-end la munte. O tură pe bicicletă printre dealuri și doline, iar pentru cei care preferă redescoperirea tradițiilor – ateliere meșteșugărești.

Week-end activ – Tura pe bicicletă

Vom străbate împreună pe bicicletă o zonă pitorească din Platoul Carstic Vașcău, cu o frumusețe în mare parte nedescoperită: Traseul Colești – Sat Izbuc – Sat Călugări – Mănăstirea Izbuc şi retur.

Este un traseu ușor, care se parcurge în cea mai mare parte pe asfalt și care oferă peisaje naturale specifice. În plus se va vizita Mănăstirea de la Izbuc, cu bisericile de piatră și lemn.

Pornirea pe traseul de biciclete va avea loc sâmbătă la ora 11. Pe traseul propus se pot folosi biciclete MTB sau trekking, dotate inclusiv cu cauciucuri subțiri, necramponate.

Datorită diferențelor de nivel nu se recomandă utilizarea bicicletelor de oraș.

Traseul are o lungime totală de 25,2 km, din care distanța în urcare este de 6,2 km, cea în coborâre de 9,6 km, iar lungimea de drum orizontal este de 9,4 kilometri.

Informații tehnice:

  • Urcuș dificil ….. 0.1 km
  • Altitudine minimă …….. 400 m
  • Altitudine maximă ……. 520 m
  • Diferență nivel urcare ……… 190 m

Redescoperirea tradițiilor

Pe cei ce nu doresc să participe la tura de bicicletă, pe parcursul zilei de sâmbătă îi invităm să participe la atelierele de meșteșuguri tradiționale: de la prepararea bunătăților făcute de bunica până la sculptură în lemn și confecționarea oalelor de pământ. Activitățile la ateliere sunt programate să înceapă sâmbătă la ora 12:00.

Sâmbătă seara ne vom destinde la un foc de tabără, acompaniat de melodiile la chitară ale prietenului nostru YoYo din Cluj.

Doritorii pot rămâne peste noapte. Pot să-și monteze corturile în curțile localnicilor.

Trekking

Duminică vă însoțim pe un traseu la pas timp de 3-4 ore. Primul obiectiv turistic vizitat este Peștera din Valea Popii, iar după o urcare spre Vf. Sfaraș vom avea plăcerea să ne delectăm cu imaginile panoramice oferite de Munții Codru Moma si Depresiunea Beiușului. Revenirea în sat se va face pe același traseu.

Nu se percepe nici o taxa de participare la eveniment și nici pentru zona de campare. Vizitatorii trebuie să-și asigure hrana cu excepția serii de sâmbătă, când se va pregăti o masă pentru toți participanții.

Agenția de Management al Destinației Bihor își propune să participe la promovarea turismului din județul Bihor și să se implice în managementul destinațiilor turistice. Potențialul turistic poate fi valorificat prin crearea unor evenimente active care respectă mediul înconjurător precum și atragerea în destinațiile turistice a evenimentelor cu notorietate, respectând însă principiile turismului responsabil.