Pe strada Republicii numărul 75, Palatul Darvassy

de |

Pe strada Republicii numărul 75, Palatul Darvassy

Pe strada Republicii, la numărul 75, o clădire ce se înalță deasupra bulevardului intens circulat îți captează imediat atenția. Este vorba despre Palatul Darvassy, o clădire care ilustrează în mod expresiv stilul arhitectural
al Secession-ului vienez.

A fost proiectată de arhitectul Löbl Ferenc și construită la început de secol XX, în anul 1911. Imobilul este compus din subsol, parter și două etaje, iar etajele suntieșite în consolă. De asemenea, sunt ușor de remarcat terasele superioare, cu profilul acestora de tip scoică.
Imobilul a fost construit pentru a intra în posesia societății imobiliare pe acțiuni, condusă de antreprenorul Gyorgy Tarr, iar în anul 1912 a fost achiziționat de către Lajos Darvassy, de unde și denumirea clădirii pe care o cunoaștem astăzi.

În zilele noastre, subsolul clădirii adăpostește spații comerciale, iar parterul și cele două etaje conțin apartamente de locuit. Acestea fiind spuse, vă invităm și pe dumneavoastră să descoperiți această bijuterie arhitecturală de care nu mulți au cunoștință!

Sursă fotografii și date: oradea.travel