Palatul Finanţelor, fosta Policlinică Mare a orașului.
Palatul Finanţelor, sau așa cum mai e cunoscut și ca Policlinica Mare a orașului Oradea.
Clădirea a fost construită între anii 1899-1900, servind drept sediu al Administrației Financiare. E de admirat faptul că Palatul Finanțelor a fost ridicat bani publici.
Palatul Finanțelor, cunoscut ca policlinică şi spital de boli infecţioase, se încadrează în diagonală cu Spitalul Județean. Aceasta se situează pe partea stângă în Calea Republicii. Construcția sa în stil eclectic a fost demarată în anul 1900, de renumitul arhitect Rimanóczy Kálmán-junior.
El a dorit ca Palatul să îmbine o multitudine de stiluri arhitecturale, dar totodată să lase un loc preponderent elementului renascentist. În acele timpuri, Rimanoczy Kalman Junior, unul dintre cei mai de succes arhitecți orădeni, își mai trecea în palmares, într-un timp scurt, încă o lucrare excepțională: Palatul Finanţelor Publice. Din februarie 1899 până în luna aprilie 1900, el a realizat o clădire în stil eclectic, bineînțeles cu influențe și elemente arhitecturale aparte și originale. Exteriorul impresionează prin finețea detaliilor, în timp ce interiorul este mai pragmatic. Structurile, vitraliile şi piesele de feronerie erau prezente, însă accentul era pus mai mult pe utilitatea încăperilor decât pe decorul lor. După Cel de-Al Doilea Război Mondial, Palatul Finanțelor a devenit Policlinica nr. 2.
Astăzi clădirea, tip monument istoric, situat pe strada Republicii şi-a pierdut strălucirea inițială și utilitatea.
Sursă foto: oradea.travel