Palatul Episcopiei Greco-Catolice, pasărea Phoenix din Oradea

de |

Pe 25 august 2018, un oraș întreg asista la un eveniment nefericit. Un incendiu a mistuit una din  clădirile emblematice ale Pieței Unirii din Oradea: Palatul Episcopiei Greco-Catolice. Pentru multe generații de orădeni, această clădire a fost poarta de intrare în fascinanta lume a cărților, adăpostind timp de decenii cea mai mare bibliotecă publică din județ, iar orice trecător grăbit a fost vrăjit, cel puțin o dată, de frumusețea și culoarea fațadei sale. La doi ani de când zâmbetul i-a fost șters de flăcările nemiloase, frumoasa din Piața Unirii zâmbește din nou.

Știai că…

  • Palatul a fost proiectat de arhitectul orădean Rimanoczy Kalman jr. și a fost construit între 1903-1905?
  • Stilul arhitectural este surprinzător, fiind un amestec de elemente bizantine, neogotice și Art Nouveau, interioarele fiind la fel de bogate în ornamente, impresionante fiind holul mare, salonul pătrat de pe colțul clădirii și sala mare dinspre Piața Unirii?
  • În timpul vizitei regale de la Oradea, din 23 mai 1919, Regele Ferdinand I și Regina Maria au fost găzduiți în această clădire?
  • Din 1952, aici a funcționat Școala Populară de Artă , iar mai apoi a devenit sediul Bibliotecii Municipale (ulterior Regională, apoi Județeană)?

Renașterea din propria cenușă

După doi ani de reabilitare, părțile avariate în incendiu au fost refăcute, clădirea este în siguranță deplină, iar fațada a fost eliberată de schele și iluminată arhitectural. În interior, cicatricile lăsate de foc se îmbină cu urmele apei salvatoare, ici vezi o dâră de vopsea arsă, colo picturi degradate de volumul impresionant de apă necesar stingerii incendiului. Pereții goi până la cărămidă așteaptă să fie înveșmântați cu straie în stilul celor de odinioară pentru a-și recăpăta gloria. Într-o sală de la parter, meșteri iscusiți lucrează cu migală la refacerea stucaturilor și a altor decorațiuni. În aproximativ trei ani, Palatul Episcopiei Greco-Catolice va deveni dovada vie că, atunci când un monument de patrimoniu e iubit și dorit în peisajul comunității, acesta va renaște din propria cenușă asemenea păsării Phoenix. Peste trei ani, palatul va fi personajul principal al propriului bal, căci va deveni spațiu cultural care va adăposti săli de evenimente și expoziție, și îi va primi pe turiști să urce scara din holul mare, ca să-i descopere grandoarea.

Ce amintiri te leagă de Palatul Episcopiei Greco-Catolice din Oradea?