Palatul Baroc, una dintre cele mai impunătoare clădiri din Oradea

de |

Palatul Baroc, una dintre cele mai impunătoare clădiri din Oradea.

Una dintre cele mai impunătoare clădiri din Oradea este, pe departe, Palatul Baroc, reședința episcopiei Romano-Catolice. Construcția lui a început în 23 mai 1762, prin ordinul noului episcop Adam Pogacsics, care a pus pe stand-by planurile fostului episcop Forgacs Pal de a construi prima dată o catedrală demnă pentru regiune, considerând că este mai esențială reședința episcopului.

Acest fapt se poate datora și neînțelegerilor dintre episcopul Romano-Catolic și comandantul cetății, ceartă ce a dus la mutarea puterii bisericești în afara cetății. Palatul reprezintă unul dintre cele mai frumoase construcții baroc din țară, realizat după planurile lui Giovanni Battista Ricca (acesta murind în timpul construirii) și finalizat de Franz Anton Hillebrandt. La inaugurarea palatului, însăși împărăteasa Maria Tereza a participat, angrenându-se într-o discuție cu episcopul spunându-i acestuia: „Este prea mare această cocină pentru un porc, excelență”, iar episcopul vizibil indignat i-a răspuns cu aceeași monedă: „Încăpem în ea și doi, majestate”.

După acest schimb de replici, episcopul a mai dormit o noapte în palat, fiind mutat din ordinul împărătesei (sau cel puțin așa spun oamenii vremii).

Un articol scris de Sebastian Ciceu.