Orădenii au umor

de |

Că ardelenii sunt oameni veseli, joviali și glumeți nu-i lucru nou, iar orădenii nu fac excepție de la regulă. Iată câteva situații în care orădenii chiar dovedesc că au umor!

  1. În Piața Mică fericirea este… mare!

O ilustrată de la 1914 ne prezintă niște orădeni cuprinși de farmecele licorilor bahice în Piața Mică, Piața Unirii de astăzi. Cu zâmbetul până la urechi, căzuți pe stradă și ajutați de prieteni, sprijinind stălpii de iluminat stradal sau cochetând cu cei din jur, imaginea pare a parodia anumite moravuri ale oamenilor. În spate, tronează impunător Palatul Vulturul Negru, care se face direct „vinovat” de „fericirea” lor, căci în cadrul complexului multifuncțional se regăseau o cafenea și cabaretul Bonbonniere.

  1. „Așa intri, așa ieși”

Multe generații de studenți au zâmbit văzând reclama care deborda de sinceritate în drumul lor spre Universitate. Aceasta era amplasată la intrarea în barul cunoscut de orădeni sub denumirea „La Castani”, situat pe strada Armatei Române și uimea prin strategia de marketing folosită. Oamenii îți spuneau verde în față că atmosfera și licorile lor sunt atât de bune, încât până și cel mai serios personaj pleacă de aici cuprins de… veselie. Să nu spui pe urmă că nu ai fost avertizat!

Desenul nu mai există astăzi, gardul pe care fusese amplasată fiind astăzi vopsit, reclama cea hazlie dormind, cel mai probabil, sub stratul de vopsea nouă.

  1. „I don t want to be a millionaire, I just want to live like one”

Ceva mai recent, dar totuși cu o vechime de mai bine de zece ani, mesajul cu haz face parte din categoria street art-ului și reflectă moștenirea simțului umorului de la generațiile anterioare, adaptându-l totodată la formele moderne de exprimare. „Nu vreau să fiu milionar, vreau doar să trăiesc ca el”, ne spune artistul, citatul aparținându-i atletului Walter Hagen. Și parcă e și foarte tipic bihorean… Nici noi nu vrem să purtăm povara bogăției, ci doar să trăim viața frumos, fără lipsuri, nu?

Mesajul poate fi văzut pe strada Ion Ghica, iar recent a fost completat, dar nu neapărat îmbunătățit. Tu ce crezi?

Ce anume te-a făcut pe tine să vezi că orădenii chiar au umor?