Oradea, un oraș inteligent

de |

Ce anume face ca Oradea să fie un oraș inteligent? Suntem tentați de a atribui acest termen doar ființelor și ne amuzăm, poate când auzim că un oraș poate să aibă inteligență…,dar oare e posibil? DA! Oamenii, locurile și clădirile, întreg peisajul orădean contribuie la crearea orașului drept unul inteligent.

Oamenii prin forța de muncă pe care o exercită captivează locul, îl fac cunoscut, viral. Datorită tehnologiei orașul a căpătat și o nuanță online, acest fapt putând fi regăsit și în site-ul pe care îl administrăm (Ghid Local Oradea). Oradea mai degrabă s-a conformat tendințelor și evoluției omului, iar orădeanul a preschimbat orașul așa cum este el văzut astăzi – unul sublim!

Artistul a creat pentru Oradea inteligența culorilor, care se regăsesc în clădiri. Bucuria și admirația când le privești e una de nedescris. Artistul i-a dat și glas Oradei, lăsând-o să vorbească la fiecare oră fixă, astfel Turnul Primăriei, într-un mod inteligent vestește ora exactă.

Foto: Stefania Curila

Oradea e un oraș inteligent pentru că găzduiește festivaluri și evenimente de cultură, cum ar fi Târgul Gaudeamus, Caravana TIFF, spectacole de teatru, de filarmonică și expoziții de artă.

oraș inteligent

Foto: Larisa Birta

Muzeele Oradiei sunt vechi locuri de întâlnire pentru erudiții vremurilor apuse, care azi mai au capacitatea doar de a ne aminti de trecut, și bineînțeles, de a ne lăsa moștenire emoția timpului. Oradea, prin muzeele sale, ne face martori la cunoaștere, la mistere destăinuite și împărtășite cu oricine dorește să îi afle tainele.

Natura, de asemenea a avut o parte de atribuții în construcția acestui minunat oraș. Prin propriile ei forțe a lăsat orădeanului șansa de a se bucura de Crișul Repede ce străbate o parte din Oradea. Tot natura a lăsat verdeața prin parcuri, și prin zona de pe malul Crișului, iar pentru o clipă acestea ne ajută să uităm de captivitatea dintre blocuri, clădiri, zgomot și aglomerație.

Prin modul de construcție, prin interesul cetățeniilor, prin ideea sa de a fi, prin felul în care ne face să zâmbim, cu siguranță Oradea este un oraș inteligent!

Foto sus: Claudiu Oros