Oradea, oraș creativ…

de |

În timpul unei plimbări prin Oradea, suntem surprinși de câte lucruri ne pot atrage atenția și cum acestea trezesc anumite sentimente în noi. Oradea este orașul frumosului, al creativității. Vă invit să explorăm acest oraș, aruncând o privire la principalele puncte de creativitate.

Arhitectura
Oradea ar putea fi numită „inima” Art Nouveau-ului din România. Arhitecți celebri, precum Sztarill Ferencz, Rimanóczy Kálmán senior, Rimanóczy Kálmán junior, Komor Marcell sau Jakab Dezső, și-au pus amprentele asupra arhitecturii orașului. Prin clădirile gândite de ei, aceștia au lăsat de fapt orașului o adevărată moștenire arhitecturală. Operele lor îmbină cu finețe și cu bun-gust mai multe stiluri arhitecturale. Dintre acestea, predomină Art Nouveau-ul, dar remarcăm și elemente specifice arhitecturii Lilienstil, Secession, Jugendstil sau stilului renascentist italian sau stilului lechnerian. Îmbinarea acestor stiluri a dus la „nașterea” unor bijuterii, prin adevărate exerciții de creație. Printre cele mai reprezentative clădiri ale orașului, amintim: Palatul Vulturul Negru, Palatul Miksa Moskovits, Casa Poynar, Palatul Ullman, Palatul Apollo, Teatrul Regina Maria ș.a.m.d.

Evenimentele
În ultimii ani, Oradea a început să găzduiască din ce în ce mai multe evenimente, care au dat culoare orașului. Am avut ocazia, și vom avea în continuare, să patricipăm la concerte, târguri și festivaluri cu diferite teme. Cele mai animate evenimente anuale din Oradea sunt: Toamna Orădeană, Târgul de Crăciun, Târgul de Carte, Festivalul Luminii ș.a.m.d.

Grădinile
Florile au puterea de a trezi în noi sentimentul de pace, de bine. Oradea este un oraș colorat și îmbrăcat de aceste suflete gingașe, fără grai. Iubitorii de magnolii sunt invitați la fostul Muzeu al Țării Crișurilor sau în Piața Unirii, unde se pot delecta cu frumusețea acestor flori. Pe de altă parte, pe malul Crișului, mai exact lângă Podul Intelectualilor, s-ar putea spune că se află „sanctuarul” iubitorilor de lalele. Orădeanul Marius Sabău, un artist pasionat de flori și de grădinărit, a amenajat pe propria cheltuială o grădină cu lalele lângă Podul Intelectualilor.

Oamenii
Când auzim de orădeni, ne gândim la oameni harnici, prietenoși, deschiși, săritori și…creativi! Până la urmă, ei sunt grădinarii, arhitecții sau autorii evenimentelor. Oradea se poate lăuda cu adevărați artiști: pictori, fotografi, poeți, autori, cântăreți etc.

Așadar, cred că ne-am lăsat cu toții convinși de faptul că Oradea este un oraș al creativității!