Oradea în oglinda ploii

de |

Vremea capricioasă ne poate învălui în melancolie, iar ploaia îi poate păcăli pe mulți să-și schimbe planurile pentru petrecerea timpului liber. E o zi mohorâtă, stropii de ploaie tocmai ce și-au încheiat dansul, dar norii încă nu s-au hotărât dacă să plece sau să-și mai scuture cristalele lichide peste oraș? De ce ai sta în casă, în condițiile în care tu aveai planificată o plimbare în centrul istoric? De ce te-ai ascunde în propriii nori ai gândurilor când străzile orașului îți propun imagini noi, inedite, pe care nici nu ți le-ai imaginat?

Te provoc ca, după următoarea ploaie, să te îmbraci adecvat, fără să uiți de compania unei umbrele și să iei la pas străzile centrale ale orașului. Poate vei surprinde un curcubeu întinzându-și culorile peste turnurile orădene sau poate că vei descoperi culori și tonuri noi, mai vii, ale fațadelor revigorate de ploaie.

Îți vând un pont. Fă un popas în Piața Unirii și privește în jos. Să nu-ți fie frică, nu vei fi cuprins de tristețe și pesimism, din contră. Pavajul alb strălucește sub umezeala ploii, reflectând imaginea clădirilor impunătoare care înconjoară întreaga Piață, oferind un spectacol al imaginii. Ai mai văzut, oare, până acum în oraș două Primării sau două Biserici cu Lună pictate parcă în acuarelă pe o pânză de apă? Prin această modalitate năstrușnică de a privi Oradea, în oglinda apei, vei redescoperi orașul dintr-o altă perspectivă, una răsturnată, miniaturială, jucăușă. Cu siguranță nu te vei plictisi și buna dispoziție te va însoți pe tot parcursul plimbării. Adierile vântului îți vor prezenta și viziunea lor, prin undele pe care le creează pe suprafața apei, lăsând să se ivească doar forme incerte și contururi ce cu greu se lasă descoperite, stimulându-ți imaginația. A început să plouă din nou? Deschide-ți umbrela și continuă-ți plimbarea! Asta înseamnă că și oglinda se va mări și vei putea surprinde imagini și mai ample.

Concluzia? Dacă vrei să redescoperi Oradea, ai șansa de a vedea Piața Unirii și alte obiective ale centrului istoric în dublu exemplar la următoarea ploaie.